skip to Main Content

Krav til pilot uddannelsen

Q: Jeg går med denne drøm om at blive pilot. Men jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvad det tager skolemæssigt. Jeg har lige afsluttet 9. klasse. Men hvad kræver det skolemæssigt efter 9.klasse? Altså, SKAL man have en gymnasial uddannelse, eller noget lignende?

A: Kære Andreas. Mange tak for dit spørgsmål.

Kort svar: Nej, man SKAL ikke have en gymnasial uddannelse for at blive pilot.

Jeg kan godt forstå det føles svært at finde information omkring hvad der skal til for at blive pilot.

Dit spørgsmål er et vi får rigtig tit og vi har allerede berørt det.  Jeg tror at du med fordel kan læse vores tidligere svar igennem – alligevel får du lige et par ord med på vejen – nu du har taget dig tid til at skrive til os.

Kravene til pilotuddannelsen ændrer sig løbende, men generelt vil gode færdigheder i engelsk, fysisk og matematik være et godt fundament. Der er mange, der har en drøm om at blive pilot uden nogensinde at blive det. Årsagerne hertil er mange. Der kan være andet der pludselig fanger ens interesse og andre gange er der så mange udfordringer, manglende garantier og ubesvarede spørgsmål- at folk giver op inden overhovedet at være startet på uddannelsen. Så måske vil det være en god plan at vælge en uddannelse her efter 9. klasse, der giver dig mulighed for at gå i forskellige retninger – inden du tager den endelige beslutning.

Du skriver du vil være pilot – men er det militær eller civil pilot?

Såfremt det er det første, så er forsvarets værnepligt og rekruttering samt forsvarets øvrige sider – det rigtige sted at starte med at søge information. Prøv også at google FLSK (flyveskolen i Karup).

Vedr. civil pilot så er det måske en god idé at tage kontakt til nogle af landets flyveskoler. Bor du på Sjælland er der et par skoler på Roskilde Lufthavn (ingen nævnt, ingen glemt) som du kunne tage kontakt til. I Jylland findes der også et par muligheder, men da jeg selv tog uddannelsen i Roskilde – er jeg ærlig talt ikke helt på hjemmebane når vi taler uddannelses muligheder i Jylland. Endeligt er der mange der tager uddannelsen i udlandet, men i første omgang synes jeg at du skal nøjes med at kontakte skoler i Danmark.

Det kan være du kan få tilsendt lidt informationsmateriale omkring pilot uddannelsen fra skolerne og det kan være at de kan komme med et par gode råd og gøre dig opmærksom på nogle flere specifikke krav til hvordan netop du kommer videre og tættere på at fuldføre din drøm.

For både militær og civil pilot gælder det, at du skal være i stand til at opfylde de helbredsmæssige krav til at få udstedt en ”Class I medical”. Endeligt vil der også blive kigget på din psykologiske profil, særligt med hensyn til dine samarbejdsevner.

Vi overvejer for tiden om vi skal rekruttere en gruppe af kollegaer med alsidig erfaring for herefter at kunne tilbyde en form for karriererådgivning/ mentor ordning til personer der står overfor at skulle vælge at blive pilot.Da uddannelsen involverer en enorm økonomisk satsning er det utrolig vigtigt for både den der ønsker at uddanne sig, men også for dem der står i baggrunden at man har en solid forståelse for hvilke risici branchen byder på.

Vi er stadig i tænke boks omkring dette – men hvis du eller andre der læser vores indlæg har lyst til at blive tilknyttet en sådan ordning, eller at det drejer sig om gode forslag til hvordan man kunne gøre – så kontakt os endelig.

Rigtig god fornøjelse – og et stort held og lykke herfra!

Mange hilsner og på vegne af spørg piloten,

Søren

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 8 Comments
 1. Hej,

  Jeg har lige læst dette indlæg, og jeg syntes det ville være rigtig godt, hvis i kunne lave sådan en gruppe, hvor man kan få karriererådgivning/mentor ordning, kan jeg selv gerne vil være pilot, og har planer om at starte på pilot uddannelsen i 2013-2014. så det ville være fedt hvis i lave det.

  MVH
  Rasmus

  1. Hej Rasmus,

   Vi er i fuld gang og skal nok poste her på siden når vi har noget konkret! Indtil da så tak for dit indlæg!

   Jeg noterer lige din email og lover at kontakte dig direkte- når tid er.

   Mvh
   Søren

 2. Hej Søren
  Jeg går lige nu i 2g på stx og vil rigtig gerne være pilot. Jeg har lige læst dette indlæg og synes også det ville være rart med sådan en gruppe så man ved hvad det drejer sig om da det er svært at finde præcise informationer om uddannelsen. Kan se at indlægget nu er snart 3 år gammelt, så er gruppen blevet oprettet eller er i stadig igang med at finde ud af det? I så fald vil jeg rigtig gerne informeres om dette.
  Mvh Mille

 3. Hej Min største drøm er at blive pilot. og jeg har et spørgsmål om pilotuddannelse:

  hvis man nu ikke går ud af folkeskolen med gode karakter kan man så arbejde sig op til de kræv det kræver at blive pilot????

 4. Hej
  Min drøm som lille har været at være civil pilot og det er det stadig. Og jeg har tænkt mig at tage uddanelsen gennem forsvaret så jeg har et par spørgsmål jeg er nyssgerig som jeg virkelig gerne vil have svar på.

  Hvordan forgår en optagelsesprøve? Og hvad skal man få for at komme ind?
  Jeg er en dreng på 15 og jeg gør 9. færdig snart, hvad er der af muligeheder når jeg er færdig med 9.?
  Hvilke krav er der for at komme ind i forsvaret og læse pilot?
  Hvor mange år skal jeg være i forsvaret for at læse pilot?
  Mens man læser til pilot i forsvaret kan man så flytte til USA og læse videre?

  1. Du vil kunne finde info her:
   https://karriere.forsvaret.dk/uddannelse/flyvevaabnet/pilot/

   Ligeledes kan du, ved at bruge søge funktionen, på vores hjemmeside finde et arkiv over tidligere indlæg vedr. pilot uddannelsen i forsvaret.

   Du skal ikke forvente at kunne stille krav til uddannelsen i forsvaret, man vil forvente at du gør som du får besked på. Historisk set har danske militær piloter modtaget undervisning i Canada og eller USA, men det er svært at spå om hvordan det vil foregå i fremtiden. Det er ikke noget du kan bestemme om du vil eller ej.

   Ifht dine muligheder efter 9. klasse, så vil jeg anbefale et par års studier mere. Om du vælger gymnasiet eller en handels- eller teknisk uddannelse kan påvirke hvilke muligheder du har senere som pilot (civil). Der er stadig flyselskaber der kræver at du har f.eks. matematik eller fysik på et vist niveau, men typisk handler en ansættelse (som civil pilot) mere om den erfaring (flyve) samt din personlighedsprofil.

   Den civile pilotuddannelse kan gennemføres på ca 2 år og vil i langt de fleste tilfælde medføre en anseelig udgift. Det er ikke unormalt at uddannelsesforløbet frem til at man er ansat som civil pilot i en airline, løber op i ca 1.000.000 DKK. Selvom du har modtaget uddannelsen i militæret, vil der stadig være udgifter til at få certifikater således du kan arbejde som civil kommerciel pilot – dog selvfølgelig langt mindre end hvis du starter fra bunden.

   Historisk set har militær piloter været i høj kurs i den civile luftfartsbranche, men det er min personlige overbevisning at markedet for civile piloter lige pt er således at det af en række årsager ikke er særlig attraktivt for militære piloter at skifte til en civil karriere, når kontrakten med forsvaret (typisk ca 16. år) er udført.

   Jeg vil anbefale dig at investere i kompendiet vi har på hjemmesiden – det vil kunne give dig en bedre forståelse for hvordan du opnår dine drømme og om de er realistiske.

   Jeg vil også gøre opmærksom på, at vi tilbyder en til en rådgivning, dette dog mod betaling.

   Happy landings,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top