At finansiere den private pilotuddannelse er for de fleste lidt af en udfordring. Særligt hvis…
Uddannelsesforløbet, herunder ATPL og Typeratings
Q: Jeg har svært ved at finde præcise informationer om uddannelsesforløbet.
Så vidt jeg kan læse mig frem til er ATPL den højeste uddannelse indenfor erhvervsflyvning, hvor PPL og CPL gennemføres som en del af ATPL .
Men bagefter skal man så have type rating, får man også det på flyveskolerne, hvor lang tid tager det, og hvor meget koster det?
Og betyder det så at man reelt ikke kan få job inden man har fået en type rating?
Hvor mange type ratings er det normalt at en pilot har, kun en enkelt?
A:Tak for dit spørgsmål.
Jeg forstår godt at du finder det svært. Jeg skal prøve om jeg kan anskueliggøre det lidt bedre.
Du har ret i at ATPL er den “højeste” uddannelse inden for erhvervsflyvning – men PPL og CPL er ikke nødvendigvis del af ATPL uddannelsen. Men lad os først kigge på hvad man i grove træk må med de forskellige certifikater.
PPL – er et privat flyve certifikat – du må flyve dig selv om dine venner rundt.
CPL – du må få betaling for at flyve – men er begrænset til at være fartøjschef på “mindre flytyper”.
ATPL – du må få betaling for at flyve – og må være fartøjschef på tung kommerciel trafik.
De fleste uddannelser pt. er opbygget sådan at du ender ud med et “frozen ATPL”. Det betyder i brede termer, at du har bestået teorien til ATPL men at du mangler den praktiske flyve erfaring. Når den praktiske flyveerfaring er opnået, så vil du kunne få et un-frozen ATPL.
Det er ikke normalt at man får PPL med i pakken… Det er efter min overbevisning relativt nemt at få hvis man ønsker det (det kræver at man går op til en flyve prøve), men for mange er det blot en unødvendig udgift, da PPL certifikatet ligesom andre certifikater skal holdes vedlige, hvilket kræver både tid og penge.
Personligt har jeg altid nydt at kunne tage venner og familie med ud og flyve, så jeg har stadig et PPL – men jeg tror at blot 5% af mine kollegaer er i samme båd.
Udover de tre certifikater jeg har nævnt, så findes der en række andre tillægs rettigheder… det kan være IFR(SE), IFR(ME), VFR, VRF(N), SEP(L), MEP(L), MEP(S), SEP(S), MCC, H (helikopter), S (svævefly) osv… men hvis du ønsker at bliver kommerciel pilot i Europa- så vil jeg anbefale at tage den pakke der hedder ATPL pakken i JAA regi. MPL (multi pilot licence) tilbydes af enkelte skoler, men om det er helt så smart er en lang debat jeg vil undlade at tage hul på i dette svar. Kig evt. forbi dette link http://en.wikipedia.org/wiki/Pilot_licensing_and_certification
Det er korrekt at man bagefter OFTE skal ud og have en typerating. Det er der sådan set ikke så meget nyt i – men over de sidste 10- 15 år har udviklingen gået i retning af at udgiften til typeratingen afholdes af piloten selv, hvor i mod det engang var noget selskabet betalte. Denne udvikling har desværre ødelagt branchen en del og i dag findes der sågar ny uddannede piloter der tilbyder at betale for at få lov at få erfaring (line training) eller helt at arbejde gratis.
Man kan godt få et job uden en typerating. Jeg startede min karriere som rundflyvnings pilot på Bornholm og her fløj jeg rundt i små enmotorede fly, hvor jeg ikke behøvede en rating. Lønnen var dog også derefter, jeg fik dengang kost og logi betalt og med den provisions ordning jeg var ansat på kunne jeg på en god måned tjene ca 6000 kr før skat.. og nej der mangler ikke et nul eller et tal foran de “6000”.
Det er normalt at en pilot kun benytter en typerating af gangen. I min karriere er jeg nu på min 3. typerating. De første 2 betalte jeg selv fuldt ud og den sidste betalte jeg 50% og firmaet jeg arbejder for 50%… en B1900 rating til 120.000 kr, en S340 rating til 150.000 kr og en B737 rating til 200.000 kr.
Grunduddannelsen ATPL var dengang jeg tog den i 2000- 2002 pris sat til 650.000 kr.
Inden man starter i denne branche, vil jeg på det kraftigste anbefale at man sætter sig grundigt ind i branchen for at sikre at sine forventninger er realistiske. Det er ikke altid at flyveskolerne er helt så kompetente til at give dig al den info der behøves… de driver i sidste ende en forretning og har derfor en interesse i at du begynder uddannelsen.
Vi overvejer lidt at tilbyde introduktions kurser til branchen (og jo det kommer til at “koste et eller andet”) – hvis nogen kunne tænke sig at modtage info når vi har konceptet klar så skriv til os, så kommer i på listen og vil blive kontaktet, når vi har noget klar.
På vegne af spørg piloten,
Søren
skal der være to piloter i et enmotoret privatfly selvom der er to joystick