skip to Main Content

Hvor højt flyver passagerfly?

Hvor højt flyver passagerfly?

Et typisk passagerfly flyver mellem ca. 9 og 13 kilometers højde.

Det er lidt forskelligt, hvad de forskellige passagerfly bliver certificeret til i deres maksimum flyvehøjde. Selvom en flyvemaskine bliver certificeret til at kunne flyve i f.eks. 10 kilometers højde, betyder det ikke, at det er der, den altid flyver i rejseflyvehøjden.

Man kan ikke altid selv bestemme, hvor man vil flyve. Det kan være på grund af anden trafik eller begrænsning så som vægt eller vindforhold, at man vælger at flyve i en lavere højde. Højderne bliver tildelt af luftrumskontrollen, da der er mange flyvninger der foregår samtidig, og alle vil egentlig gerne flyve så højt som muligt, da man sparer på brændstoffet ved at flyve højt. Undtagelsen til denne regel kan være hvis der højt oppe er en meget hård modvind. I dette tilfælde kan det være en fordel at man vælger en lavere højde, hvis det medfører en mindre modvind. Omvendt kan det være win-win, hvis der er en kraftig medvind på rejsehøjden.

Visse steder på kloden er der markante luftstrømme (jetstreams) stort set året rundt. For eksempel over Atlanten. Vindforholdene over Atlanten er en af grundene til at flyvetiden generelt er markant forskellig på turen over Atlanten i forhold til turen hjem.

Andre interessante spørgsmål du måske kunne være interesseret i at læse

Hvad sker der ved motorstop i en helikopter?

Kan kabinebesætningen lande flyet?

Hvad gør en F16 pilot hvis han/ hun skal på toilettet?

Hvad hvis piloterne falder i søvn?

Hvis du selv har et spørgsmål?

Du kan stille os spørgsmål via vores engelske hjemmeside.

Mvh

Spørg Piloten

 

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 2 Comments

  1. Jeg bor i Nærum (2850) og over sommeren erfaret, at der kommer fly ret lavt nede over bebyggelsen, det er lige før jeg kan vinke til piloten. Hvor højt eller rettere sagt lavt må de flyve? Ydermere er det en forfærdelig larm, når et så stort fly raser over.

    1. Minimum flyvehøjde over bebygget område er 1000 fod. Over åbent land er det 500 fod. Dette er hvis man flyver VFR (visuelle flyveregler). Hvis det var et stort fly har det normalt fløjet efter IFR (instrument flyveregler) som er 1000 fod som minimum. Dette kan dog i begge tilfælde være mindre hvis flyvemaskinen var i færd med en start eller landing. Her må man naturligvis gerne gå længere ned end de før nævnte minima 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top