skip to Main Content

Øresmerter – problemer med at trykudligne

Q: Hej Spørg Piloten
Jeg er en pige på 15, og har været flere gange ud og flyve. I starten var jeg disideret bange for at flyet skulle styrte, men eftersom jeg satte mig op i flyet og nåede højere og højere op, fik jeg noget andet at tænke på. Folk oplever normalt tryk i ørene som de kan gabe eller synke væk, men jeg for smerter i mit øre. Og det bliver ved indtil der er gået noget tid. Det gør SÅ ondt at jeg har lyst til at springe ud af flyet, det er den værste smerte jeg nogensinde har oplevet. Smerten er det samme som mellemørebetændelse og det er så forfærdeligt. jeg er så ked af det og bange, lige så snart mine forældre snakker om turen. Jeg glæder mig slet ikke til London. jeg for bare lyst til at løbe væk fra det når jeg tænker på det. jeg føler at jeg har prøvet alt, dråber, tyggegummi, vand, ørepropper osv. Så jeg har et par spørgsmål jeg ville elske at få svar på.
1. Kan nogen på flyet gøre noget?
2. Hvor højt kommer man op når man flyver til Aalborg?
3. Hvor højt kommer man op når man flyver til London?
– Grunden til jeg spørger om lige disse 2 spørgsmål (2,3) er fordi jeg oplever ikke øre smerter når jeg flyver til Aalborg, men når jeg flyver til Barcelona er det straks værre.
jeg håber i vil svare mig, da jeg er rigtig nervøs og næsten ikke kan sove fordi jeg bliver ved med at tænke på flyveturen.
Hilsen Camilla

A: Hej Camilla
Først og fremmest så synes jeg, at det er flot at du på trods af, at du har flyangst har mod på at komme ud i verden alligevel. Du er ikke alene med din angst og vi får tit spørgsmål med dette emne. Hvis du kigger lidt rundt på vores hjemmeside, så kan du finde spørgsmål og svar, som måske kan hjælpe dig med din flyangst.
Det er virkelig ærgerligt at du har problemer med at trykudligne, for som du selv beskriver, kan det være noget så smertefuldt. Dette er også grunden til at man ikke skal flyve hvis man er forkølet. Jeg ser på din beskrivelse, at du har forsøgt dig med en masse forskellige metoder, dog uden held.
Eftersom du har problemer hver gang du flyver (og du har ikke været forkølet eller har haft blokerede bihuler?) så synes jeg at du skal gå til din læge og få ham til at kigge på dine ører. Muligvis vil han sende dig videre til en ørelæge, som kan lave en grundigere undersøgelse af dig.
Svarene på dine 3 spørgsmål:

  1. Man kan foretage en meget langsom nedstigning fra rejseflyvehøjden. Dette medfører at kabinetrykket udligner sig i et langsommere tempo end hvis man nedstiger med normalt tempo. Desværre må jeg nok skuffe dig og sige, at der nok ikke er noget flyselskab, som vil yde dig den ekstra service at starte en tidlig nedstigning, da det koster en masse ekstra brændstof, at forlade rejseflyvehøjden tidligere end nødvendigt.
  2. Jeg gætter på at du i begge tilfælde mener fra København. Turen til Aalborg er ikke så lang og jeg vil gætte på at man kommer op omkring 16.000-18.000 fod (5-6 km).
  3. Turen til London fra København er noget længere og her kommer man op omkring 32.000-36.000 fod (10-12 km).

 

Dine to sidste spørgsmål og din erfaring er meget relevant. På turen til Aalborg vil kabinetrykket forblive stort set uændret i forhold til trykket på jorden på grund af den lave rejseflyvehøjde, og dine ører bliver derfor ikke udsat for trykudligning. På turen til London kommer man højere op, og der kan flyveren ikke holde kabinetrykket, som det var på afrejsepladsen. Derfor stiger kabinetrykket til omkring 2 kilometers højde. Og dette kan du mærke på dine ører.
Nedstigningen er altid det værste da de “rør”, der skal trykudligne, egentlig er ensrettede, og det derfor at sværere at få udlignet trykket. Den metode som de fleste benytter sig af er Valsalvas metode, hvor man holder sig for næsen og med lukket mund blæser trykket ud i ørerne forsigtigt.
Andre åbner munden og skyder kæben ekstra nedad – man kan også gøre det med lukket mund, det ser bare ikke lige så sjovt ud 🙂
Jeg håber du kan bruge svarene, og jeg vil virkelig anbefale dig at gå til din læge med dit problem. Det skulle jo helst være en glæde, når du skal på ferie.

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 5 Comments

  1. Jeg har en dreng på 6 år der har fået dræn i øerne for 1 år siden. Nu har han så fået mellemøre betændelse. Vi var ved ørelæge og han sagde der var en polyp i øret. Han fik nogle dråber i der kunne fjerne polyppen med lidt held. Soørgsmålet er nu bare kan vi flyve med ham? Eller burde vi udsætte rejsen? Synes jo det er synd hvis han blir dårlig af det. Vi skal afsted på tirsdag

  2. ….min ex fløj som CA i SAS Commuter i 93-96, og har dette råd til øre smerter.

    Tag en plast kop/glas…og (den de serverer øl/sodavnad i) …anbring en VARM lille klud inde i denne kop/glas, og anbring denne på øret. Dampen/varmen vil afhjælpe smerten. (og hvorfor dette hjælper …? ja det ved jeg ikke .-) )…. mvh

  3. God artikel!!! Jeg har haft min datter med ud at flyve 2 gange. Første gang var et mararidt. Hun blev ved med at beklage og græde over at hendes ører gjorde ondt. 2 gang havde min mor købt disse ørerpropper til hende jetears . de er rigtig gode, hvis der er nogle som mangler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top