skip to Main Content

Kan man blive pilot med Aspergers?

For at blive pilot skal man bestå kravene til en “class one medical”. Kravene knytter sig til en række helbredskrav, feks. i forhold til syn og hørelse samt kroppen generelt. Man skal så og sige have et godt helbred for at blive pilot. Efter German wings ulykken er der kommer øget fokus på det mentale aspekt. Man kan således forvente også at skulle bestå en screening indenfor det mentale. Den går mere på depression eller afvigende adfærd end egentlig diagnose. Og derfor min analyse og konklusion.

Aspergers diagnose

Aspergers udlukker dig som udgangspunkt ikke fra at kunne blive pilot, så det er ikke et sort/ hvidt svar. Det er således ikke et spørgsmål om: du har Aspergers ergo kan du ikke blive pilot. Som pilot skal man kunne navigere i en verden, som ikke altid er sort/ hvid omend en del af de regler vi skal følge i luftensverden er lidt sort/ hvide.

Hvor en aspergers diagnose måske giver udfordringer?

Vi kan godt se hvordan en person med Aspergers vil passe fint ind i luftfart (ifht de sort/ hvide regler) og vi kan også se situationer, hvor det bliver en udfordring. “Grå” er nemlig en farve vi også skal kunne navigere i, ligesom der til tider sker uventet og unfair ting i løbet af vores arbejdsdag. Her skal vi træffe rolige og saglige beslutninger. Lad os tage et eksempel. Vi er som besætning klar til at få start tilladelse, men mister vores “push back team” (dem der hjælper os på jorden, når vi skal starte motorerne), som i stedet hjælper en anden flyver. Det er dybt uretfærdigt og ikke efter reglerne. I en sådan situation er det tænkeligt, at en uden Aspergers vil trække på skuldrerne og tænke, nå ja det sker jo, men det er ikke verdens undergang. For en (efter min erfaring) med Asperges kan en sådan situation (hvor noget unfair sker) medføre en følelsesmæssig reaktion, eller tage kapacitet for den med Aspegers. Man føler måske vrede eller det bliver måske til en “stor ting” som fylder og stjæler ens fokus.
Endeligt kan vi godt forestille mig at det sociale aspekt og arbejds-skemaet ved pilotjobbet kan blive en udfordring for en med Aspergers. Man har i de fleste pilot jobs skiftende vagter, flyver til skiftende destinationer og har ofte last minute ændringer. Ens vagter er også med skiftende personale. Kommer ens Asperges til udtryk i, at man trives bedst i faste ikke skiftende rammer og man ikke er socialt anlagt, kan luftens verden være et hårdt miljø at arbejde i.

Konkludere om Aspergers

Konkluderende så er det ikke umuligt for en med Aspergers at blive pilot, omend det i høj grad beror på hvordan man er påvirket og hvordan man er udfordret. Viljen og drømme er noget af det stærkeste i mennesket, så hvor der er vilje er der ofte en vej.
Happy landings
Spørg Piloten / Ask A Pilot

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top