skip to Main Content

Hvordan undgår man at cremer/ væsker løber ud i tasken og ødelægger rejsen?

Q: Oplever at cremer i en plasticbeholder, løber ud af beholderen/krukken på flyrejser. Glaskrukke vejer for meget. Cremer må jo desværre ikke være i flykabinen, men i flyets lastrum, hvor der ikke er trykudligning. Hvad kan jeg gøre for at cremerne ikke løber ud i tasken? Hvilken krukke/beholder kan anvendes? Er der andre gode råd.

A: Tak for din email – dejligt at du fandt frem til os!

Jeg kan sagtens nikke genkendende til hvad du skriver og jeg håber du kan bruge mine råd.

Jeg har selv prøvet det op til flere gange… man pakker tasken ud og finder tandpasta, creme osv. løbet ud i tasken udover diverse genstande. Dette kan ske uanset om cremen er pakket i håndbagagen eller i flyets lastrum. Det er ikke korrekt at cremer IKKE må medbringes i flykabinen (håndbagagen) – det må de godt, men med visse restriktioner som jeg vil komme ind på senere. De fly jeg umiddelbart kan komme i tanke om, har et lastrum der er trykrejst ligesom resten af kabinen -det er blandt andet derfor vi kan fragte dine kæledyr med dig til destinationen. Temperaturen i lastrummet er dog sjældent ligeså varm som resten af kabinen – den eksakte temperatur afhænger af en række ting såsom:

  • Hvad var temperaturen udenfor da bagagen blev lastet
  • Hvor lang er flyveturen (hovedreglen er – jo længere tid, desto koldere)
  • Hvad er temperaturen i den højde flyet har sin rejsehøjde (normalt ca -30 til -40 grader celsius)
  • Hvad er temperaturen i kabinen (luften i lastrummet består ofte af cirkuleret luft fra kabinen)
  • Flytype

De fleste flytyper har en form for opvarmning af lastrummet – en undtagelse var dog concorden som pga. dens høje rejsehastighed og den friktion (varme) dette skabte på flyets lastrum – havde køling af last rummet!

Det afhænger fra selskab til selskab – men de fleste garanterer en minimum temperatur på omkring 0- 5 grader i lastrummet – ofte er temperaturen en del højere.

En mulig grund til at folk oplever at cremer og væske er løbet ud i den bagage der har været i lastrummet – er at bagagen ofte stables ovenpå hinanden og ikke mindst at den måske har en lidt ”hård” medfart på dens vej til og fra flyet. Har man en ”blød” taske er det muligt at der opstår så megen tryk (fra den omkringliggende bagage) at det forværrer den effekt der allerede er som følge af at den er i en trykkabine – så indholdet i en tube og bløde beholdere vil måske blive presset ud. Krukker (uanset om de er af plastik eller glas) vil formodentlig kun være påvirket af tryk effekten som følge af højden.

På de fleste fly vil trykket i kabinen svare til det tryk man vil finde i ca. 7000 fods højde- dvs. rundt regnet 2 kilometers højde. Det lyder måske ikke af så meget – men der er stor forskel på trykket. Hvis du ikke allerede har prøvet det – så prøv næste gang du flyver at drikke noget fra en flaske med skrue låg (der skal kun være en lille rest tilbage hvis du virkelig skal se effekten af trykket) når du er på rejsehøjden og skru derefter låget godt på. Når du lander vil du kunne se at flasken er krympet lidt sammen. Dette illustrerer den effekt der gør at din creme/ væske løber ud – og dette sker som sagt både i lastrummet og i kabinen. Måden at man kan komme ud over dette på, er at bevare sin creme eller væske i en sikker beholder. Væsken i din flaske løber jo ikke ud – dette er fordi den er ”godt skruet sammen” og derudover oprejst naturligvis. Kosmetik beholdere er ofte ikke lige så godt skruet sammen og det kan også være at beholderen er mere end 100 ml, hvilket gør at den ikke må medbringes i håndbagagen. Cremer og væsker der er under 100 ml (og det er beholderens størrelse – IKKE hvad der fysisk er tilbage af cremen/ væsken) kan medbringes i håndbagagen, såfremt de igennem security tages op af håndbagagen og bliver placeret i en gennemsigtig plastik pose. I CPH er de venlige at have sådanne poser til afhentning i diverse standere lige ved security helt gratis – andre steder i verden er det blevet til en helt lille forretning at sælge poser til overpris. Såfremt man ikke placerer sin væske/ cremer i en egnet pose eller de medbringes i en beholder over 100 ml – så vil de blive afvist igennem security og eventuelt konfiskeret, hvis man ikke ønsker selv at sørge for et alternativ. Om hvorvidt man har mulighed for efterfølgende at nå ned i checkin for at checke de afviste væsker/ cremer ind er lidt forskelligt. Ofte er det ikke hensigtsmæssigt da luftfartsselskabet allerede har sendt din indcheckede bagage igennem lufthavnens bagage håndterings system – så enten skal man checke sin håndbagage ind, købe en ny taske (som så skal checkes ind) eller måske sende det med posten eller endeligt få en man kender (der er i nærheden) til at komme forbi og hjælpe en af med det afviste. Det skal lige nævnes at såfremt man checker sin håndbagage ind – skal man være opmærksom på at der kan forekomme et gebyr OG ikke mindst at der er en række ting som IKKE må fragtes i lastrummet (det kunne eksempelvis være batterier af forskellig art) – jeg vil heller ikke anbefale at en computer eller andet skrøbeligt checkes ind medmindre det er forsvarligt pakket.

Hvad kan man så selv gøre? Når jeg rejser er det ofte kun med håndbagage – jeg er nemlig ikke ret stor fan af at vente på bagagen og så rejser jeg som ofte blot mellem min bopæl i Kbh og mit arbejde i UK. Jeg har ofte cremer og væsker med – men sjældent i den originale pakning. Det skyldes flere ting. Dels ønsker jeg min taske skal være så let som muligt (hvorfor have 100 ml med hvis jeg kun skal bruge 10 ml) men den vigtigste grund er nok at jeg ikke ønsker indholdet skal flyde ud i min taske. Dette forhindrer jeg ved 1) bruge en kvalitets beholder (matas har et udmærket lille rejsesæt) 2) sikre mig at al væske/ creme, som en slags dobbelt sikring, bliver bevaret i en plastpose- man kunne jo med fordel bruge den pose man alligevel skal bruge igennem security ellers kan man få nogle kvalitets rejse poser til selvsamme formål.

Jeg har linket til en artikel der indeholder 20 andre gode rejse råd når det kommer til at pakke bagagen…

http://politiken.dk/rejser/rejsenyt/bedste_vaerste/ECE1321968/guide-20-tips-til-den-perfekt-pakkede-kuffert/

Jeg håber du fandt det hele brugbart! Du kan også finde os på facebook – søg blot på ”spørg piloten” – det varmer altid med nye ”likes” 😉

Mvh

Søren

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top