skip to Main Content

Kan vi risikere, at der er overtryk i konservesdåserne, når vi ankommer?

Q: Vi skal på en rejse til Færøerne og vi påtænker at have en del konserves med. Kan vi risikere, at der er overtryk i konservesdåserne, når vi ankommer? Har oplevet at tandpasta og selv en kuglepen var eksploderet ved landing i Tibet.

toothpaste out in bag

A: Tak for dit spørgsmål. Min første indskydelse var at du uden problemer kunne tage konserves med på flyveturen til Færøerne – men tænkte at jeg lige måtte undersøge det til bunds…

I min research har jeg ikke fundet nogen regler der tyder på man IKKE må og din frygt for at der er overtryk i dåserne efter landing mener jeg er ubegrundet. De fleste flytyper jeg kender har et lastrum der er trykrejst ligesom kabinen og der garanteres ofte en minimums temperatur på et par grader. Når tandpasta, shampoo med mere – flyder ud i tasken – er det ofte mere på grund af at taskerne bliver pakket meget tæt eller at de ikke har været lukket ordentligt før afrejse. Er du uheldig kan din taske måske ligge nederst og dermed kan den få en del tryk – men det er altså ikke ”flyets” skyld. På flyveturen sælges ofte en række ting f.eks. drikkevarer på dåse, chips poser, parfume mm – og alle disse klarer jo fint rejsen selvom de har været ”op og ned” mange gange før de bliver åbnet.

Når I skal til Færøerne vil Jeres ”kabinehøjde” altså den højde du som passager (og din bagage) vil befinde dig i rent trykmæssigt være ca 8000 fod – dvs 2,5 kilometer oppe i luften. Flyet til sammenligning vil nok befinde sig i ca 9- 10 km højde – så tryk kabinen sørger altså for at I befinder Jer ca 6,5 kilometer lavere. Personligt pakker jeg altid alle former for creme, gel eller væske i plastik poser… så hvis nu uheldet er ude så går det ikke ud over tøj mm – det kan du jo vælge at gøre med din konserves som en ekstra sikkerhed og da man må gå ud fra at konserves at pakket lufttæt (og under tryk) så burde der ikke være nogen fare heller når du åbner dåserne efter flyveturen.

Der findes en række regler for hvilke madvarer man må medbringe – disse varierer alt efter destination og det er dit ansvar som passager at sikre at du overholder reglerne… Et af de helt ekstreme lande er Australien! Såfremt du overvejer at medbringe madvarer på turen, vil jeg anbefale du pakker dem ned i den bagage du checker ind – på den måde undgår du også at din håndbagage bliver trukket til side og checket – samt madvarerne evt. konfiskeret såfremt de ikke overholder ”100 ml reglen”. Let fordærvelige madvarer vil jeg ikke anbefale at du tager med hverken i håndbagage eller i indchecket bagage, da det ikke kan garanteres at disse ikke bliver udsat for store temperatur udsving.

I det hele taget bør man overveje om det er værd at slæbe madvarer med og bruge af sin ”bagage allowance” – en del af det at rejse (efter min mening) er også at man forsøger sig med andre kulturers madvarer – hvem ved måske man opdager noget helt nyt som man kommer til at holde af. Undtagelsen er selvfølgelig SALT LAKRIDS… det er klart et must at have med i ny og næ, når man bor i UK.

Jeg ved ikke om du allerede har fundet os på facebook – men hvis ikke – så kan du nemt finde os (såfremt du altså er på facebook) ved at søge efter ”spørg piloten”. Hvis du giver os et ”like” vil du automatisk modtage information når der sker noget nyt på vores hjemmeside – og du er velkommen til at blande dig i eventuelle debatter/ indlæg vi kører på facebook.

Tak for dit spørgsmål- skriv endelig igen såfremt du brænder inde med noget omkring flyvning! Rigtig god tur til Færøerne – et sted jeg selv meget gerne vil besøge en gang i fremtiden.

På vegne af:

www.spoerg-piloten.dk & www.propilots.dk

samt med venlig hilsen

Søren

Kommentarer

kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top