Q: Jeg var ude og flyve med en Airbus 320 og da vi skulle til…
Er det rigtig at alkoholens virkningen stiger med højden?
Q: Er det rigtig at alkoholens virkningen stiger med højden?
A: Tak for din mail og dit spørgsmål vedrørende alkoholens virkning med højden. Jeg er ikke læge eller lignende, men har fundet svaret ved at søge lidt rundt på nettet og faktisk fundet en ganske god hjemmeside, der illustrerer virkningen/problematikken.
Alkoholens virkning stiger ikke med højden – kroppen reagerer på nøjagtig samme måde ved indtagelse af alkohol i højden som ved havniveau. Der hvor forskellen ligger og sikkert derfor, denne myte har fået ben at gå på, er at kroppen i højden i forvejen kæmper med tilvænning til netop denne højde. Vores celler i kroppen overlever og fungerer ved, at der bliver transporteret ilt rundt i kroppen via røde blodlegemer. I højden er der ikke så meget ilt i luften som ved havniveau og derfor får kroppen ikke så meget ilt transporteret rundt til cellerne. Dette kan på nogle mærkes som højdesyge – jeg har selv erfaret en smule af denne effekt, da jeg på Tenerife gik på vulkanen Teide. Jeg blev tydeligt hurtigere forpustet end normalt og følte ikke, at jeg kunne så meget som jeg normalt kunne. Dette var i en højde af ca. 3.500 m – 11.500 fod, hvor en flykabine normalt holdes til en højde af 8-10.000 fod. Vi mærker det dog ikke i flyveren, da vi jo ikke som sådan skal anstrenge os fysisk.
Her hvor sammenhængen mellem dette og alkoholens virkning virkelig gør sig gældende, er da alkohol gør det sværere for de røde blodlegemer at transportere ilt rundt i kroppen. Hvis man så i forvejen befinder sig i højden, har kroppen rigeligt at gøre med at “klimatisere” sig til dette og drikker man alkohol, sætter det blot kroppen yderligere under pres. Som tidligere omtalt, fandt jeg en hjemmeside, som illustrerer dette rigtig godt og adressen er http://www.quora.com/Does-high-altitude-really-make-you-intoxicated-faster. Går du ca. midt ned på siden, kan man ud fra figurerne tydeligt se, hvori problemet ligger og hvorfor nogle måske derfor konkluderer, at alkoholens virkning stiger med højden. Dette er som sagt ikke tilfældet, da virkningen er den samme – kroppen har blot yderligere vanskeligheder at “kæmpe” med.
Håber dette var svar på dit spørgsmål, da jeg som sagt ikke kan komme med mere detaljerede forklaringer på kroppens funktioner.
Med venlig hilsen,
Simon A. Schmidt
This Post Has 0 Comments