skip to Main Content

Hvor langt regner man med man kan se med det blotte øje i klart vejr over skyerne ? Jeg mener, hvor langt væk kan man eksempelvis se et andet fly?

Q: Hvor langt regner man med man kan se med det blotte øje i klart vejr over skyerne ? Jeg mener, hvor langt væk kan man eksempelvis se et andet fly?

PIA 747

A: Det forholder sig således at står man på jordens overflade, som vi her i eksemplet forestiller os er med uhindret udsyn – så vil man alene pga. jordens krumning (horisont linjen) blot kunne se ca. 5 km for en person der er 1,70 meter. Formlen man anvender til at beregne horisont linjen lyder: D=3,57*KVROD(Højde over jorden i meter)… dvs står man på toppen af Burj Khalifa i Dubai i 828 meters højde er horisont linjen 103 kilometer og befinder man sig i et fly i 9000 meters højde er horisont linjen 338 kilometer væk. Horisont linjen er derfor sjældent noget der kommer i spil når man taler om at se et andet fly i 9000 meters højde. Ting som lysforhold, udsyn, baggrund, flyets bemaling, flyets type og ikke mindst pilotens syn er med til at påvirke distancen. Langt før at vi får øje på et civilt fly med det blotte øje har vores TCAS (Traffic Collision Avoidance System) system dog opfanget flyet og fortalt os præcis omkring dets højde samt placering, så det at se et fly med det blotte øje er sjældent noget vi beror på – med mindre vi laver en såkaldt ”visuel anflyvning” hvorved vi ofte selv sørger for adskillelsen i forhold til andre fly.

Min egen erfaring – og jeg er langt fra blind som en muldvarp – er at man skal ind på ca 7- 8 kilometers afstand før man med nogenlunde sikkerhed kan se hvilken flytype der er tale om… hvis vi taler om at man blot skal kunne se at der er et andet fly – vil ”contrails” om dagen ofte afsløre flyet måske hele 40 kilometer væk og om natten vil man også kunne se flyets positionslys i en afstand på ca 40 kilometers afstand.

Hvor langt man kan se i klart vejr over skyerne er svært at sige præcis – jeg plejer normalt at fortælle passagerne om de ting vi passerer hvis udsigten er køn og her kan vi godt komme op på ting man kan se på distancer over 50 km – det kunne være f.eks Eiffeltårnet når vi kommer op forbi Paris, Mont Blanc, Markuspladsen i Venedig, Millieu Bridge (høj bro i det sydlige Frankrig), Pyramiderne ved Giza etc. Jeg er naturligvis ikke en betalt tourguide, men på en tur på et par timer (i dag timerne vel og mærke) mener jeg det er på sin plads at man holder sine feriegæster lidt oplyste og for dem der er lidt nervøse for at flyve, tror jeg også det gør en forskel at man hører lidt livstegn fra os ude foran i ny og næ.

I den helt ekstreme ende af skalaen, i forhold til hvor langt vi kan se med det blotte øje, er der folk der mener at vi på en klar nat kan se Andromedagalaksen – der er lidt uenighed om hvor langt den ligger væk helt præcist – men et sted mellem 2,2 til 2,9 millioner lysår – jeg har svært ved at forholde mig helt præcis til så store tal… men lad os bare slå fast at det er rigtig langt væk.

På vegne af:

www.spoerg-piloten.dk & www.propilots.dk

samt med venlig hilsen

Søren

Kommentarer

kommentarer

This Post Has One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top