skip to Main Content

Hvad betyder deviation samt variation?

Q: Hvad betyder deviation samt variation?

A: Dit spørgsmål relaterer sig til det vi kalder retningsbestemmelse og jeg skal forsøge at give en forståelig forklaring.

Vi angiver normalt retning fra et punkt på jorden til et andet i forhold til nord, hvor vi indenfor flyvning taler om Geografisk Nord eller True North som det punkt hvor jordaksens nordlige ende tænkes at skære jordoverfladen. Punktet er ikke sammenfaldende med det punkt vi kalder Magnetisk Nord, som er punktet en kompasnål vil orientere sig efter. Forskellen mellem True North og Magnetisk Nord er det man kalder variation. Den ændrer sig over tid, idet jordens magnetfelt flytter sig, ligesom variationen afhænger af hvor på jordens overflade du befinder dig.
På billedet kan du se princippet for Geografisk vs. Magnetisk Nord.
Postbilag
Deviationen opstår i selve flyet hvor magnetkompasset bliver påvirket af strømledninger og radioinstallationer, eksempelvis. Det kompenseres der for ved at lave en deviationsbestemmelse for det enkelte fly og der indsættes en deviationstabel ved siden af flyets kompas. Desuden kan man justere kompasset således misvisningen bliver mindst muligt og det tages der selvfølgelig højde for i deviationstabellen.
På nedenstående eksempel kan du se det er meget lidt der skal ændres i ens styrede kurs for at holde den rigtige retning.
Postbilag
Jeg håber ovenstående giver dig en nogenlunde forståelse for forskellene og du er selvfølgelig meget velkommen til at vende tilbage.
Til mit svar har jeg brugt kompendie fra Midtjysk Flyveklub (open source) samt Wikipedia.
På vegne af spørg piloten og med venlig hilsen
Anders Møller

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top