skip to Main Content

Flyskræk – hvordan kan jeg hjælpe min kæreste i forbindelse med en tur til London?

Q: Min kæreste og jeg planlægger en tur til London i næste måned (april). Min kæreste er utrolig bange for at flyve og har allerede nu mareridt om turen. Han har ikke fløjet i mange år og jeg vil gerne gøre mit til at han får en god oplevelse ud af det.

Har du umiddelbart nogen preferance i valg af selskab (her tænker jeg sikkerhed/ komfort/ nyere fly/ rummelighed), British Airways, Norwegian eller SAS?

Og nok så vigtigt, har du forslag til hvordan jeg kan hjælpe og støtte ham både med at forberede sig og siden igennem turen – i lufthavnen og i luften…?

A: Kære Annette. Hvor er det betænksomt af dig.

Der er selvfølgelig ting DU kan gøre – i sidste ende handler det dog om at din kæreste skal være åben for en dialog og åben for at arbejde lidt med sig selv. Det lyder som om at du har været inde og læse lidt på vores side omkring flyskræk og hvis ikke din kæreste har læst vores indlæg, så vil det klart være et godt sted at starte.

Din kæreste er også meget velkommen til selv at kontakte os direkte, så vi kan tage en dialog.

Det er meget individuelt hvad der er årsagen til at man er nervøs for at flyve og udfordringen er altid at finde frem til hvad der skal til for at forbedre oplevelsen for den enkelte.

Vedrørende jeres nært forestående tur til London…

Der findes 5 større lufthavne i London området… City, Gatwick, Heathrow, Luton og Stansted. Den eneste lufthavn du kan udelukke er Luton, da der mig bekendt ikke er nogen der flyver direkte hertil fra DK.

Hvilket selskab skal du vælge?

Jeg vil starte med at sige, at jeg synes du skal have Easyjet med i dine overvejelser og dernæst hvilken lufthavn der giver jer det optimale udgangspunkt for jeres tur. Når du først har fastslået dette, så står du sikkert tilbage med kun 1 eller 2 flyselskaber at vælge mellem. Du bør også have med i dine overvejelser, hvad tidspunkt på døgnet i kan komme af sted. For en som er bange for at flyve vil en afgang kl 0800 om morgenen måske ikke være særlig smart. Specielt på hverdage kan der være meget travlt med forretningsrejsende og hvis man vil have lidt god tid, betyder det at man har været ret tidligt oppe. Måske er man så nervøs at man ikke har fået lukket et øje – og mangel på søvn/ stress kan være med til at forstærke flyskrækken. Vælger du i stedet en afgang omkring kl 1200, er der god tid til at få et par kopper kaffe/ te og et ordentlig morgen måltid inden. Afgange midt på dagen er normalt heller ikke lige så fuldt bookede, så det øger chancen for en god oplevelse i lufthavnen og ombord på flyet.

Heathrow og Gatwick kan være utrolig travle og lidt uoverskuelige lufthavne -hvis ingen af jer har været der før, hvilket også kan være en unødig stress faktor. En lufthavn som City og Stansted er relativ nemme at overskue.

Både Easyjet, Norwegian, SAS og BA har et meget højt sikkerheds niveau og selvom der er stor forskel på prisen, så er det begrænset hvor stor en forskel i vil opleve på en så kort flyve tur. EasyJet har en free seating policy, hvilket betyder at i ikke på forhånd har fået et sæde – med alle de andre selskaber har i mulighed for at vælge et sæde på forhånd. Hvis dette er en bekymring – så kan man tilkøbe “priority boarding” hos Easyjet, hvilket så giver en mulighed for at være blandt de første ombord på flyet. For en med stærk flyskræk, kan det hjælpe at sidde tæt på en nødudgang (helst IKKE klods op af en – da det er vigtigt for resten af passagernes sikkerhed at hvis det utænkelige skulle ske; at der skulle blive brug for at benytte nødudgangen – så er det vigtigt at personen ved nødudgangen ikke går i panik). Det kan også psykologisk set være bedre hvis I får en plads lidt længere fremme i flyet… en af de første 2- 8 rækker vil nok være rigtig fint. Om det er smartest at sidde ved vinduet eller i gangen er meget individuelt.

Det med at sidde langt fremme i flyet giver et åbenlyst problem når vi taler om BA og SAS; nemlig fordi de første par rækker er business class sæder. På en så kort tur, vil jeg ikke mene at det er pengene værd… Vælger i BA eller SAS så er en af de første rækker på economy også helt fine.

Min egen liste ville være 1) SAS 2) BA 3) Norwegian og sidst men absolut ikke udelukket 4) EasyJet. Jeg ville dog i høj grad være tilbøjelig til at lade mig påvirke af afgangs tidspunkt og ikke mindst prisen.

Tilbage til hvad DU måske kan gøre for at hjælpe din kæreste.

Sørg for at I kommer af sted i god tid og giv din kæreste muligheden for at få lidt at drikke og spise i lufthavnen.

Prioriter at i kommer tidligt ud til gaten – også selvom det betyder at i ikke når at kigge særlig meget på butikker etc.

Hav lidt læsestof/ musik/ underholdning med.

På selve dagen så accepter at din kæreste måske har behov for at være lidt “alene” med sin flyskræk, forstået på den måde at det ikke nødvendigvis er en god idé at spørge en masse indtil hvordan din kæreste har det. Ofte kan personen med flyskræk godt blive lidt irritabel, når afgangstidspunktet nærmer sig. Det kan skyldes at personen finder det irriterende og måske pinligt at det skal være et problem. Det bedste du kan gøre i den forbindelse er blot at “være tilstede” og opføre dig så “normalt” som muligt. På den måde giver du din kæreste muligheden for at hente lidt af din “ro”.

Normalt råder jeg passagerer med flyskræk til at gøre kabinepersonalet opmærksom på at de er nervøse for at flyve – men i dit tilfælde hvor du henvender dig på vegne af din kæreste, så vil jeg være lidt påpasselig med at gøre det (det kan skabe irritation/ gøre din kæreste pinlig berørt etc) . Jeg vil opfordre din kæreste til selv at gøre det – men ikke at DU gør det på din kærestes vegne.

Endeligt så vil jeg i dit tilfælde overveje om du på et senere tidspunkt måske skulle tage en snak med din kæreste og foreslå deltagelse i et flyskrækskursus. Måske kunne du give et sådant kursus i gave (hvis din kæreste vel og mærke er åben for at konfrontere sin skræk). Der er meget man kan forsøge at gøre og jeg har personligt gode erfaringer med at have hjulpet personer med flyskræk videre… men første skridt er altid at personen selv er villig til at gøre noget ved det og at man kan få opbygget en tillid.

Du er meget velkommen til at skrive igen… og indtil da så ønsker jeg dig og kæresten en rigtig god tur til London. Du må meget gerne skrive tilbage og give mig en update på hvordan jeres tur gik og om du fandt mine råd brugbare.

På vegne af spørg piloten,

Søren

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top