skip to Main Content

Er det lovligt (muligt) at få lov at sidde i cockpittet under en flyvning?

Q: Forleden dag havde vi besøg af en nabo der fortalte, at hans søn der kendte piloten fik lov til at sidde i cockpittet under en flyvning til Spanien – er det i grunden lovligt efter de skærpede regler indenfor branchen?

A: Efter terrorangrebet 11 september, blev der strammet gevaldigt op i hele branchen. Der blev indført en række nye sikkerhedsprocedurer og vi fik eksplosions og skudsikre døre ud til flight deck – det blev med andre ord lukket land med mindre vi befinder os på jorden (med motorerne slukkede). Det forholder sig således at de internationale luftfartsmyndigheder udsteder en række regler.  Dernæst har de enkelte landes trafikmyndigheder mulighed for at stramme dem yderligere eller fortolke dem. I sidste ende har fly selskaberne også mulighed for at indføre regler der er strengere end myndighedernes. Nå, men hvad siger reglerne så i Europa:

CAT.GEN.MPA.135 Admission to the flight crew compartment

(a) The operator shall ensure that no person, other than a flight crew member assigned to a flight, is admitted to, or carried in, the flight crew compartment unless that person is:

(1) an operating crew member;

(2) a representative of the competent or inspecting authority, if required to be there for the performance of his/her official duties;

(3) permitted by and carried in accordance with instructions contained in the operations manual.

(b) The commander shall ensure that:

(1) admission to the flight crew compartment does not cause distraction or interference with the operation of the flight; and

(2) all persons carried in the flight crew compartment are made familiar with the relevant safety procedures.

(c) The commander shall make the final decision regarding the admission to the flight crew compartment.

Som vi ser her, så er det rent faktisk muligt såfremt at firmaet i deres ”operations manual” tillader besøg – og i sidste ende påhviler det kaptajnens beslutning. Jeg har tidligere hørt at reglerne angående flight deck visits, i visse selskaber i Skandinavien er lidt mere løse og nogen vil måske mene at det er højst upassende. For din nabos søn har det dog helt sikkert været en fantastisk oplevelse og et eller andet sted, ville jeg da ønske at de ”gode gamle dage” kunne komme tilbage – således at vi piloter også kunne fremstå som andet end blot en ”mumlende stemme over højtalerne” – eller nogen der kun kommer til syne når vi skal strække ben eller på toilettet.

Desværre er det totalt umuligt for mig at få familie eller venner med på flight deck – og sådan tror jeg desværre det er i langt de fleste etablerede selskaber. Der findes heldigvis en række piloter som sikkert i strid mod reglerne (for man må heller ikke filme på flight deck i ret mange selskaber) har lagt film klip op på youtube… men faktisk har vi (fuldt lovligt) et som en af vore piloter på teamet har lavet… det er næsten det samme som at få en tur på jump seat – god fornøjelse … hvis vore læsere opfordrer nok gange er det muligt at vi kan producere lidt mere i den dur – som de fleste der har rodet med film redigering sikkert ved – så er det et kæmpe arbejde at få det klippet pænt sammen…

Skulle der være nogen som herefter har fået lyst til at uddanne sig til pilot – vil jeg anbefale at de kigger forbi vores søster site www.propilots.dk hvor igennem vi leverer uafhængig rådgivning og coaching omkring branchen.

På vegne af spørg piloten og med venlig hilsen

Søren

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top