skip to Main Content

Er der fly med 3 piloter på flight deck?

Q: Jeg vil gerne vide om der er fly med 3 piloter på flight deck, altså tre der “styrer” flyet?

A: Jeg kan ikke komme i tanke om nogen (normale) typer hvor der er tre piloter der flyver PÅ SAMME tid – så det korte svar er “nej”.

Her kommer et lidt længere svar, som jeg håber du finder interessant.
Der kan være situationer hvor du ser tre piloter gå ud til flyet og det kan der være mange (naturlige) forklaringer på. Det kan for eksempel være, at der foregår et check. I så fald vil en senior pilot udføre et check på sine kollegaer. Det kalder man for et “linecheck” og sker i mange selskaber årligt. En anden tænkt situation er, at der er tale om en trænings flyvning. Det kan måske få nogen op af stolen – “på MIN flyvning skal der bestemt ikke foregå nogen form for træning – JEG vil have dygtige og kompetente piloter”.  Jeg forstår godt hvis nogen har det således, men det skyldes i så fald lidt uvidenhed, for efter min mening er der tale om dygtige og kompetente piloter. Tanken er nemlig, at man med den 3. piloter øger sikkerheden og forinden nogen pilot sidder ude foran på flight deck i en kommerciel operation, så har piloten naturligvis fået en grundig træning og opnået kendskab til flyet i en simulator.
Endelig på de lidt større maskiner i forbindelse med flyvning over lange distancer, så kan der være flere end 2 piloter af den grund, at man afløser hinanden.
På lidt ældre flytyper havde man måske en flight engineer med ombord – og til forveksling kunne han/ hun måske godt ligne en pilot.
Da jeg tidligt i min karriere fløj en del i Øst Europa, oplevede jeg flytyper hvor det myldrede ud med folk fra flight deck… måske helt op til 6 stk. Min opfattelse er, at der var to piloter, men at de “kun” fløj flyet. Der ud over var der en radiooperatør, en navigatør og en engineer og måske en loadmaster…
Skulle du se 3 piloter gå ud til flyet, så er der ingen grund til at blive urolig – jeg er sikker på, at du er i meget sikre hænder!
På vegne af spørg piloten og med venlig hilsen
Søren

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top