skip to Main Content

Q: Jeg har læst at hvis man flyver f.eks. stik vest uden vind og tilbage igen samme vej også uden vind så kan der godt være forskel på flyvetiden, hvordan er det nu det kan være?

A: Når der ikke er noget vind, kan jeg ikke finde andre tænkelige faktorer der kunne have en rolle, end jordens rotation.

Clouds over Canaries

Jeg vil forsøge at holde mig i lægmand termer, og samtidigt holde det kort i forhold til spørgsmålet. Dermed ikke sagt at det bliver et kort indlæg.

Flyvetiden fra A til B og retur til A – er så vidt jeg er orienteret ikke påvirket af jordens rotation – ikke DIREKTE i hvert fald. Nå, men hvorfor så ikke det?

Der er flere faktorer vi skal forsøge at få styr på. Jeg starter med lidt fysik. Jorden roterer om sin egen akse med en hvis hastighed – ca 1667 km/t ved ækvator. Atmosfæren roterer med Jorden, altså ligeledes 1667 km/t ved ækvator. Jordens rotationshastighed er højest omkring ækvator, og bliver langsommere jo tættere vi kommer på polerne (faktisk 0 km/t ved polerne!). I Danmark er rotationshastigheden omtrent 933 km/t. Når du sidder og læser denne besvarelse, er din rotationshastighed altså 933 km/t, men i forhold til jorden er det 0 km/t, fordi vi roterer med jorden. Tag fx og hop, eller kast en bold lodret op i luften. Hvis der ikke var nogen vind, og du kaster bolden helt lodret op, kommer den også ned til dig igen. Bolden forlader jorden med en rotationshastighed på 933 km/t. Man kan altså se bort fra rotationshastigheden når man taler flyvetiden.

Men hvorfor forholder det sig således, at turen over Atlanten, øst på, er kortere end den væk fra Europa og mod USA (vest på), hvis nu man følger præcist samme rute?

Jet streams kan være svaret. Polar jet streams ligger i 9-12 kilometers højde og de blæser med ofte mere end 160 km/t. Forestil dig at få sådan en medvind på vej hjem, eller ligeledes modvind på vej mod USA. Jetstrømme stammer, som det meste andet vejr i verden fra jordens rotation, så derfor kan man vel argumenterer for at jordens rotation indirekte påvirker flyvetiden. J Præcist hvor jet streams befinder sig afhænger af mange ting, så det er en helt anden snak.

På vegne af spørg piloten og med venlig hilsen

Jacob Lykke Barnewitz

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top