skip to Main Content

Vægt og vægtfordeling ved take off

Q: Vejes flyet inden take off? Flyets egenvægt er kendt, fuel vægt er kendt (forhåbentlig) men hvad med passagerer, håndbagage og kufferter? Passagerer/håndbagage vejes jo’ ikke, men bliver indskrevet bagage vægtregistreret til hver flyafgang? Hvordan beregnes vægt af passagerer? Hvilke sikkerhedsmarginer regnes der vægtmæssigt med? Hvad med kondensvand i flyes vægkonstruktioner – og regnes der med denne vægt? Hvad med vægt af forplejning og vandbeholdning på toiletter? Hvordan vurderes vægtfordeling for og bag i flyet?

A: Mange spørgsmål, mange svar… Vi tager dem et af gangen.

  1. Nej flyet vejes ikke inden take off.
  2. Passagerer har en standard vægt og er tilladt maksimum 1 stykke håndbagage der ikke må veje mere end 6 kg (dette afviger fra selskab til selskab) og bagage vejes ved check in.
  3. Vægten af passagerer bliver beregnet ud fra forskellige statistikker og forskning og bliver standard mæssigt fastsat. For flyvemaskiner med plads til 30 passagerer eller mere er standard vægten for voksne fastsat til 88 kg og inkluderer vægten af håndbagage. Hvis du har lyst kan du læse mere i denne rapport som jeg har fundet på nettet og som er ganske interessant.
  4. Jeg er ikke bekendt med, at der skulle være en sikkerhedsmargin på vægt. Der hvor man kender den specifikke vægt, bliver denne vægt også benyttet. Vægten af flyvemaskine med besætning, brændstof, bagage osv bruges bland andet til at fastsætte startdistancen. Startdistancen har en sikkerhedsmargin.
  5. Nej det har jeg aldrig hørt om.
  6. Ja disse vægte er bekendte. Hver trolley med forplejning eller andet indhold har en bekendt vægt, og denne faktiske vægt benyttes også i vægt og balance beregningerne. Der er stor forskel i indholdet alt efter hvilken destination der flyves til eller hvilken service selskabet tilbyder om bord.
  7. Vægt placeret bag i flyvemaskinen er bedre for brændstof forbruget, derfor placeres bagage så vidt muligt bag i flyvemaskinen.


Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top