skip to Main Content

Pilot i forsvaret – kan jeg få lov at flyve et stealth fly?

Q: Jeg er en dreng på 14½ år, som har ønsket at blive jægerpilot siden alderen af 9 år. Jeg har tit hørt/læst at en pilotuddannelse kræver både langvarig, og god uddannelse med mange krav for overhoved at kunne få muligheden. Det kræver både fysik god form og psykisk. Det formål jeg har med dette spørgsmål er at jeg gerne ville vide, hvad kravene egentlig er? fx.

Fysisk og psykisk: om jeg skal kunne løbe et antal km på en vis tid eller om jeg skal kunne klare en vis opgave mentalt?

Uddannelse: Er der noget jeg skal specialisere mig indenfor?

A: Dette er umiddelbart kravene til en karriere som pilot i forsvaret:

•Du skal være fyldt 18 ved uddannelsens start

•Du skal have en gymnasial eksamen (stx, hhx, htx eller hf) med dansk A, engelsk C og matematik C eller en tilsvarende eksamen. Fagene skal være bestået

•Din højde (uden fodtøj) skal være mindst 163 cm og højst 195 cm

•Din vægt skal være mindst 53 kg og højst 92 kg •Du skal have normal farvesans og fuldt mørkesyn •Du skal desuden have et syn med øjebrydning mellem -1 og +2 dioptrier. Synsstyrken skal være mindst 6/6 på hvert øje for sig, evt. med briller eller kontaktlinser. Det betyder, at styrken i evt. briller/kontaktlinse til korrektion af nærsynethed skal være mindre end 1,0

•Du skal være helbredsmæssigt sund og rask •Du skal være i god fysisk form (kunne løbe ca 2400 m på 12 min – eller noget i den stil. Der kan det være øvelser i form af ca 30 mavebøjninger og armstrækninger og kunne løfte sin egen vægt ca 10 gange… Dvs. en sund all round fysik.)

•Du skal kunne sikkerhedsgodkendes

•Du skal være egnet – eller kunne findes egnet – til militærtjeneste

•Du skal have – eller kunne opnå – dansk statsborgerskab

•Du skal bestå ansættelsesprøven

Ansættelse i forsvaret er endelig betinget af, at du kan sikkerhedsgodkendes. Dette sker på baggrund af oplysninger om din fortid, bl.a. indhentning af og vurdering af en straffeattest.

Som officer skal du desuden være indstillet på at deltage i udlandstjeneste som led i Danmarks internationale engagement.

Ud over at opfylde adgangskravene skal du bestå en ansættelsesprøve for officersaspiranter. Den omfatter skriftlige prøver samt en fysisk prøve, hvor du testes i løb og muskelstyrke. Desuden indgår et interview med psykolog og militære personer samt en helbredsundersøgelse.

Jeg har selv været igennem prøve forløbet og bestået, hvilket betød at jeg tilbage i 2001 var optaget på flyveskolen i Karup. Dengang var prøveforløbet 5 dage og det blev gennemført modulvis ved Forsvarets Rekruttering – hvordan det foregår i dag er jeg ikke helt sikker på – men du kan downloade ansøgningsskemaet på www.forsvaretsuddannelser.dk.

Det er værd at bemærke at forsvaret over de seneste par år har gennemgået omfattende omstruktureringer og nedskæringer. Dette er desværre med til at begrænse dine muligheder for at gøre karriere som pilot i forsvaret og ligeledes indskrænker det dine muligheder for at hvor du kan gøre tjeneste.

Danmark har ikke Stealth fly – så den mulighed er pt ikke realistisk. Det danske flyvevåben råder mig bekendt pt over:

Jager -F-16 Fighting Falcon

Multirollehelikopter -AgustaWestland AW101

Observationshelikopter -AS550 Fennec

Alsidig helikopter -Westland Lynx

Patruljefly -Bombardier CL-600 Challenger

Træning – Saab T-17 Supporter

Transport -C-130J Hercules

Du kan læse mere om flyvevåbnet her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Flyvev%C3%A5bnet

http://forsvaretsuddannelser.dk/DeTreVaern/Flyvevaabnet/Pages/default.aspx

På vegne af spørg piloten,

Søren

Kommentarer

kommentarer

This Post Has One Comment

  1. Da det danske luftvåben skal købe nye jagerfly inden for de næste par år, er der en sandsynlighed for du kommer til at flyve stealth fly hvis du en dag bliver jagerpilot i forsvaret. Et af Danmarks fortrukne afløsere til den danske F-16 er nemlig den amerikanske F-35 JSF med stealth egenskaber. du kan læse mere om flyet på dette link: http://da.wikipedia.org/wiki/F-35_Lightning_II

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top