skip to Main Content

Kan i se i cockpittet, om der er fly omkring jer når i er oppe og flyve?

Q: Kan i se i cockpittet, om der er fly omkring jer når i er oppe og flyve? Altså nogle instrumenter som viser flyene i luften i stedet for at man hele tiden skal snakke med flyvelederne? 

A: Det du omtaler er hvad vi omtaler som TCAS (Traffic Collision Avoidance System), som på flyets skærme viser positionen af ens eget fly og andre omkringliggende fly i nærheden – både over og under. Den “holder så øje” med alle flyene indbyrdes og kan regne ud, hvis der er to fly, som nærmer sig hinanden. I et sådant tilfælde vil den gøre piloterne opmærksomme på dette, ved at komme med en advarsel “traffic traffic” på flightdeck. Dertil vil der på skærmene blive “zoomet ind” på det andet fly, som er grunden til denne advarsel. Nærmer flyene sig stadig hinanden, vil de i hvert cockpit få en såkaldt “Resolution Advisory”, hvor TCAS’en fortæller f.eks. det ene fly til at synke og det andet til at stige – og derved undgå sammenstød. Herunder kan du på billedet se, hvordan det ser ud for os på flightdeck samt forklaringer til de forskellige slags symboler.

TCAS

TCAS 2

Alt dette betyder ikke, at man som fly bare kan flyve rundt på må og få efter TCAS’en, men den er et hjælpemiddel i spidse situationer. Hermed ment at man ikke på den måde “undgår” at snakke med kontrolleren, så ja, selvom flyene har TCAS, skal de stadig være i radiokontakt med kontroltårnene og TCAS er reserveret til at være et system som i sidste instans undgår at flyene kolliderer.

Med venlig hilsen

Simon A. Schmidt

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top