skip to Main Content

Jeg går og undrer mig over hvornår i piloter slår hjulene ned ved landing?

Q: Jeg går og undrer mig over hvornår i piloter slår hjulene ned ved landing?
A: Der findes desvære ikke et klart svar, fordi det afhænger af en række faktorer. Faktorer som jeg naturligvis gerne lige uddyber.
Hjulene – eller “landing gear” som vi kalder det, skaber en masse modstand når det udfældes ned i den frie luftstrøm. Tænk bare på det tryk, der kommer på din hånd, hvis du på motorvejen ruller vinduet ned og stikker håndfladen ud. Alt efter flytype vil hastigheden ved landing gear extension typisk være over 200 km/t. Landing gear extension medfører derfor en masse ekstra modstand og flyet bremses af denne ekstra modstand og taber hastighed, medmindre piloterne kompenserer ved brug af thrust. Ved en anflyvning er proceduren normalt, at man først bremser flyet ned til en hastighed, hvor de første stadier af high lift devices kan udfældes. Herefter kommer landing gear, typisk efterfulgt af et eller flere stadier af high lift devices.
Er der tale om en helt normal anflyvning (3 graders ILS f.eks.) vil piloterne lave landing gear extension i omkring 1500 fod, hvilket typisk er 5 nm (ca 8 km) fra threshold (begyndelsen af landingsbanen). Er der derimod tale om non-precission approach (NDB f.eks) vil man typisk allerede lave en landing gear extension 10 nm ude (ca 18 km ude). Jeg vil undlade af at komme nærmere ind på hvorfor denne tidligere gear extension foretages, for ellers bliver det lidt langhåret – men i sidste ende handler det om sikkerhed.
Endeligt kan landing gear kommet meget meget tidligere ud. Det kan f.eks. ske hvis piloterne får en ikke forventet shortcut og de pludselig er hvad vi i branchen kalder “hot and high”… dvs. med alt for høj hastighed og for høj højde i forhold til distancen til landing. Her kan landing gear være et godt og sikkert værktøj for piloterne til at få bremset flyet sikkert ned og samtidig komme ned i en passende højde. Ulempen ved tidlig gear extension er lyd og vibrationer i flyet, specielt hvis der laves gear extension ved høje hastigheder. Der i dag meget fokus på brændstofforbrug og som du sikkert kan regne ud, er det at flyve med landing gear ude ikke særlig økonomisk – så vi vælger en balance, hvor vi er 100% sikker på at landing gear er ude i tide, men hvor vi samtidig ikke ender med at flyve i længere tid med det slået ud, uden nogen grund.
Det at kunne planlægge sin anflyvning og forudsige forløbet er en af de egenskaber en god pilot har og det kommer med erfaringen. Det er ofte en af de ting at kaptajner har som styrmanden ikke har udviklet på samme niveau endnu. Begge kan dog flyve maskinen sikkert og heldigvis er der intet farligt i en ikke økonomisk anflyvning.
På vegne af spørg piloten og med venlig hilsen
Søren

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top