skip to Main Content

Hvordan er livet for en hustru og for børnene til en pilot i forsvaret?

Q: Hvordan er livet for en hustru og for børnene til en pilot i forsvaret?

Min kæreste søger ind som pilot i forsvaret (som for de fleste er drømmen at flyve kampfly), og jeg regner selv med at have et meget tidskrævende job. Hvordan får man det til at passe med familie? Jeg kan forestille mig at det ikke altid har været lige sjovt med udsendelser mm. Ikke nok med at der går logistik i den rent tidsmæssigt, så går familien derhjemme vel rundt og bekymrer sig helt vildt, mens piloten misser en masse ting derhjemme – eller maler jeg fanden på væggen?

Håber I har nogle glade børn og koner som kan formilde mig…

A: Til at starte med, kan du gå ind på dette link: https://spoerg-piloten.dk/category/pilot-i-forsvaret-2/ og kigge lidt. Der er et par af mine tidligere svar omkring hverdagen for en F-16 pilot. Specielt interessant er “Hvordan fungerer jobbet som jagerpilot med et familieliv”, men der er også et par stykker mere derinde omkring dagligdagen.

Jeg vil forsøge at ramme lidt udenom de blogindlæg der er på siden, og forsøge at give et indblik i dagligdagen set fra mit familieliv. Det er klart at et job som pilot i Forsvaret er krævende. Mest af alt fordi det kan betyde udsendelser ud i verden. Jeg tager udgangspunkt i min F-16 verden, men det samme kan gøre sig gældende for de andre flytyper. Jeg vil dog også gerne lige nævne at et job som pilot i det civile kan betyde, at man er meget væk hjemmefra, i hvert fald, hvis man bor langt fra den base man flyver ud fra eller man flyver de lange ruter (long haul). Men long haul liver er der helt sikkert andre (civile piloter) på hjemmesiden der kan svare på. Jeg vil sige at jobbet som jagerpilot er ligeså meget en livsstil som et job. Det er meget krævende af den enkelte, specielt hvis man har ambitioner om at være en af de bedste og gøre karriere. MEN, det kan sagtens kombineres med et familieliv. Vi er godt klar over at det her job er krævende, så derfor går vi meget langt i den daglige planlægning for at finde plads til familien. I forbindelse med udsendelser er der mulighed for at have indflydelse på hvornår man sendes ud. Det kan for eksempel være man lige har fået et barn, og så er det ikke smart at blive udsendt lige op til eller lige efter fødslen. Dog må man generelt påregne at man bliver udsendt. Hvis det er en kort udsendelseperiode, kan man være heldig at man ikke behøver at skulle afsted, men er det en længere mission, må man forvente at blive udsendt. Generelt er der et ret stort netværk omkring pilotgruppen. De fleste er venner privat også og derfor er koner (og mænd) ofte også venner eller bekendte. Man kan derfor tale med andre i samme båd. Jeg vil helt klart anbefale at bosætte sig i nærheden af andre eller familie, så man har mulighed for at blive aflastet lidt i spidsperioder.

I forbindelse med uddannelsen, så foregår meget af den i USA. Derfor skal du regne med at din kæreste er derovre i noget tid. Alt efter hvilken uddannelse der er, kan det godt være op til 1,5 år (måske mere). Det er dog muligt at tage med derover – men det kræver jo selvfølgelig at man vil og kan det i forhold til egen uddannelse, arbejde og børn.

Omkring udsendelser, så er det klart at dem derhjemme bekymrer sig om hvordan de udsendte har det. Jeg har selv været udsendt fem gange i krig og alle gange har jeg haft børn derhjemme. Det er svært at tage afsted, men dog nemt at holde kontakten med skype, facetime eller lignende. Man arbejder dog mange timer om dagen, når man er udsendt, så det er en god ide at have en fast aftale om hvordan man kommunikerer, så man ikke går hjemme og bliver bekymret uden grund. Det er klart at der er en vis potentiel fare ved at flyve i krigsområder, men du skal tænke på at det er noget vi har trænet til i mange år, og at vores systemer på flyet er designet til at vi kan forsvare os. Derudover tager vi alle de forholdsregler vi kan for at minimere risikoen, samt at vi tænker fare og risiko ind i alt vi foretager os. Generelt føler jeg ikke rigtigt jeg har misset noget derhjemme når jeg har været udsendt. Den primære årsag er, at vi ikke er udsendt mere end 6-7 uger af gangen, og normalt kun to gange om året i udsendelsesår, men ligeså meget at man kan kommunikere meget fornuftigt selvom man ikke er hjemme. Jeg har dog en gang oplevet at min ene datter tog det første skridt da jeg ikke var hjemme (det var godtnok ikke udsendt i krig, men på en øvelse i USA), og det var da helt klart noget jeg gerne ville have oplevet. På den anden side kunne det jo også sagtens være sket i hvilket som helst andet job.

Du maler ikke fanden på væggen – men det er klart at man bliver nød til at forholde sig til det her job som en familie og ikke som en enkeltperson. Det ER krævende for familien, specielt hvis du selv regner med et tidskrævende job. Jeg ville sørge for at skabe gode betingelser for min familie omkring pasning af børn og rutiner. Jeg ville også sørge for at kommunikationen mellem de voksne var på plads. Man bliver nød til at være ærlige, reelle og åbne for hinandens job. Til sidst vil jeg lige sige, at i de perioder hvor jeg ikke er udsendt eller er på øvelse, så er jeg meget hjemme. Det er et 8-16 job, dog med et par vagter om måneden, men ellers er jeg meget hjemme. Jeg kan tage meget fri. Jeg har rimelige muligheder for at planlægge min egen frihed og arbejdspladsen er generelt meget fleksibel. Man kan, til en vis grad, flekse en smule her og der.

Jeg håber det var svar nok, og jeg at kunne sætte lidt ord på nogle af dine bekymringer. Du er meget velkommen til at svare tilbage hvis du har flere bekymringer eller ønsker noget bedre belyst. Jeg håber I finder ud af det. Det er verdens fedeste job!

Check six,

På vegne af spørg piloten og med venlig hilsen

THO

Følg os på facebook, instagram og youtube: https://www.facebook.com/spoerg.piloten/ https://www.instagram.com/ask.a.pilot/ https://www.youtube.com/channel/UCPjty8PNr02U3jfqfw5k1LA

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top