skip to Main Content

Hvor tæt må man flyve på hinanden?

Q: Her i tirsdags fløj jeg retur fra Tenerife og efter et par timers flyvning da vi var over Nordspanien så jeg tilfældigt ud af vinduet og så et “modflyvende” fly i ca. samme højde.
Jeg flyver meget og har ofte set andre fly længere nede og i ca. samme retning, men det her virkede som på den tyske motorvej bare med en anden hastighed.
Jeg var passager på en 737-300 og det andet fly var også en 737 så vidt jeg kunne se på de få sekunder det varede.
Det var egentligt en meget fed oplevelse, men jeg vil gerne vide hvad afstanden skal være, det er jo svært at bedømme når man sidder deroppe, virkede som under 1000 meter, men som sagt umuligt for menigmand at bedømme.
Vi var oppe i marchhøjde.

A: Den vertikale afstand kan minimum være 1000 fod, som svarer til ca 300 meter – så faktisk endnu mindre end hvad du følte, afstanden var. Og det føles som en meget lille afstand, når man passerer hinanden med den minimalt tilladte afstand. Tidligere skulle afstanden være større, men med den teknik vi har til rådighed i dag, er det muligt at “stable” flyvemaskinerne så tæt på hinanden. Dette er der også brug for i et tæt trafikkeret luftrum som det europæiske. Flyvemaskinerne er specielt certificerede for at få lov til at flyve i de øvre luftrum med 1000 fods separering – dette kaldes Reduced Vertical Separation Minima (RVSM).

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top