skip to Main Content

Hul i røven på en flyver

Q: Kan du eller i forklare mig hvorfor en flyver har et såkaldt røvhul bagi ?? Hvad bliver det brugt til ? Vi snakker lidt om herhjemme at det kunne være en hjælpemotor eller overskudsvarmen der kom ud der?

A: Hej – Mange flyvemaskiner har en såkaldt “APU”som står for “Auxiliary Power Unit” eller oversat til dansk “hjælpe motor”
På større flyvemaskiner og i særdeleshed fly med jetmotorer bruger man denne motor som et slags mini kraft værk til at levere strøm til flyet, luft til aircondition og til at give starthjælp til turbine motorerne – når flyet er parkeret på jorden. Dermed er flyvemaskinen ikke afhængig af en jordbaseret strømkilde.
Disse APU’er er i næsten alle tilfælde monteret bagerst i flykroppen da dettte sted er det mest hensigtsmæssige. Hullet du kan se i halen er udstødningsrøret, og når APU’en kører vil du typisk se en varm luftstrøm komme ud der.
En APU er derfor – som du selv nævner – en hjælpe motor, men den har ingen funktion på flyets fremdrift. Afhængig af flytype kan man også anvende denne i luften, hvis det skulle være nødvendigt.
Mvh og på vegne af Spørg Piloten,
Christian
Kommentarer

kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top