skip to Main Content

Er der amatør piloter på langdistance ruter?

Q: Jeg vil rigtig gerne af med min flyskræk. Vi flyver 4-6 gange om året og hver sommer flyver vi tit til USA. Jeg har et par spørgsmål omkring langdistance flyvninger.

A. Jeg er altid bange for at amatør piloter flyver alene på langdistancer. Er der er en “øvet” pilot med eller om det altid er to “øvede” piloter?

B. Hvor sikkert er det at flyve?

C. Hvor mange fly flyver der om dagen?

Mange tak for at du har skrevet til os. Jeg vil meget gerne prøve at svare på dine spørgsmål. 
Først og fremmest så er det helt naturligt (og måske ligefrem et sundt tegn?) at være nervøs for at flyve. Alt andet lige er det vel en smule unaturligt at sætte sig op i et “hylster”, der farer igennem luften med høj hastighed og højt oppe. Din krop advarer dig om at “det her er farligt” og det er der intet galt i. Der vi gerne skulle hen dog er, at du får en viden (og sikkerhed) omkring det at flyve. Når du har svar på hvad der sker og en forståelse for flyvning, kan det være din krop undlader at træde i alarmberedskab. Ofte er angsten, som kommer til udtryk i forbindelse med flyvning, et spørgmål om at man føler man ikke har kontrol over situationen. Mange får det bedre når de føler de kan tage kontrollen over egen krop og følelser, evt. via afspændingsøvelser som naturligt sænker stressniveauet. 

A) Det er normalt således, at der er lidt prestige i at flyve de store fly der flyver lange distancer. Det medfører naturligt, at de piloter der er på disse ruter er mere erfarne. Erfaring indenfor branchen måles typisk i hvor mange flyvetimer man har i logbogen. Når man får sit kommercielle certifikat har man typisk 200- 250 flyve timer. Det vil ofte være rigtig svært at komme i job med så få timer og det er for mange piloter en rigtig stressfyldt tid, for hvordan får man erfaring og hvor? Jeg vil helst ikke væk fra topic, så jeg vil undlade at komme mere ind på denne problematik lige nu. En typisk pilot på langrute vil have fløjet et par år og have flere tusinde timer og i mine øjne vil man kunne kalde en sådan pilot for erfaren. Det svinger fra selskab til selskab, men typisk vil der på flyvninger over ca 8 timer være 3 piloter, typisk fordelt med 1 kaptajn og 2 styrmænd. Dog vil de to styrmænd være med et “check” og erfaring til at kunne afløse kaptajnen. Det vil nemlig være således at på rejsehøjden vil piloterne afløse hinanden. Hver pilot vil, på en ca 8 timers flyvning, typisk få en pause på omkring 2 timer. Når kaptajnen skal hvile, er der to styrmænd ude foran – MEN, det er ikke helt “normale” styrmænd. Minimum en af styrmændene (og ofte begge) vil være checket ud til at være “relief captain”, hvilket vil betyde at styrmanden har træning og erfaring til at kunne afløse kaptajnen. En helt ny pilot, vil ikke have et “relief captain check”, så også af den grund vil det ikke være naturligt at sætte uerfarne styrmænd på en langdistance flyvning. – Og lige i tilfælde af at du blev nervøs over billedet, så er situationen næppe realistisk, da kabine personalet løbende er i kontakt med piloterne og vi som piloter selvfølgelig er bevidst om vores ansvar.


B) Hvor sikkert er det at flyve? Når jeg får dette spørgsmål, besvarer jeg det typisk således. Tænk på at jeg har en familie og venner jeg gerne vil hjem til. Jeg flyver på en typisk måned omkring 60- 70 timer. Hvis jeg mente, at jeg havde et farligt job, så ville jeg ganske enkelt finde mig et andet arbejde. Statistik er sjældent særlig god til at dulme angsten for at flyve, for statistik vil jo komme frem til at der ER en risiko. Statistik er ofte lidt bagud, hvilket også er tilfældet her, så jeg kommer med tal/ info for 2018. For 2018 blev der estimeret gennemført 37.800.000 flyvninger. Baseret på ulykker i 2018 var en risiko for en ulykke 1 per 2.520.000 flyvninger.

https://cdn.aviation-safety.net/asnnews/wp-content/uploads/2019/01/ASN_infographic_2018..jpg

 

C) Fredag 29. juni sidste år var der rekord mange flyvninger. Der var hele 202.157 flyvninger på en dag. De var ikke i luften på samme tid. Der var et maksimum (peak) på ca 19.000 fly i luften på samme tid. Den roligste dag på året ifht flytrafik er typisk 25. december. Dette da man airlines har en politik med ikke at flyve på denne dag grundet fejring af julen.


Jeg håber du kunne bruge mit svar. Såfremt du/ I har ønske om et “quick fix” kan jeg anbefale vores “fra fly angst til fly glæde” selvhjælps pakke https://spoerg-piloten.dk/produkt/fra-flyangst-til-flyglaede-pakke/
Vi tilbyder også en til en coaching ifht fly angst, men det løber ret hurtigt op i flere tusinder kroner. Vi overvejer at afholde gruppe-kurser i fremtiden, hvor det nok kommer til at koste ca 1500 dkk at deltage. Det er muligt vores første kursus kommer til at køre med lidt rabat og hvis du er interesseret kan jeg holde dig/ Jer opdateret.

Fra flight radar


Rigtig go’ sommer – og Happy Landings!
Mvh Spørg Piloten

 

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 2 Comments

  1. Jeg har lagt mærke til ved en landing er det som motorerne “deler” sig i 2.Hvad er årsagen til dette?
    Jeg er kommet af med min flyskræk ved at forholde mig til 3 ting:Højdeskræk det lider jeg ikke af.Klaustrofobi nej det lider jeg heller ikke af.Men kontroltab JA det er et problem men jeg vælger før takeoff at tro på og ved det er dygtige piloter der er i cockpittet og de vil også gerne hjem til deres fam.
    Mvh.Marianne

    1. Det du ser er “reverse”. Det er en indstilling for motorerne hvor luftstrømmen vendes i motoren og det bruges til at bremse flyet. Enig i at vi som piloter ikke udsætter os for fare og at vi har familier og venner vi gerne vil hjem til. Det er en rigtig god vinkel at have og jeg er glad for at det hjælper dig ifht din flyskræk.

      Happy Landings,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top