skip to Main Content

Cirkel-formede landingsbaner (endless runway project)

Pilot teamet på spørg piloten troede i første omgang, at der var tale om en joke. Derfor føler vi også, at det er passende at dette indlæg kommer 1. april – men der er IKKE tale om en aprils nar fra vores side.

Men hvad tænker vi (spørg pilotens piloter) om projektet? Når vi først har kommet os over, hvad der efter første indskydelse virker til at være en tåbelig idé, så kan vi godt se argumenterne og behovet for at optimere flytrafikken. Vi kan også godt se at layoutet, på papiret i hvert fald, kan være en gevaldig hjælp. Vi sidder dog tilbage med en række ubesvarede spørgsmål, som er sikkerhedsrelaterede. Vi har, i skrivende stund, f.eks. svært ved at gennemskue hvordan det sikres, at et fly ikke lander det “forkerte” sted og hvordan vi som piloter visuelt skal vide hvor vi skal lande. I dag har vi avancerede hjælpemidler til anflyvningen, men vi har også klare visuelle hjælpemidler (threshold markings og approach lights) som vi ikke lige kan gennemskue hvordan vi kan undvære.  Et andet spørgsmål er hvordan landingen påvirkes når man, som det måske er tilfældet med større fly, kommer til at bruge meget af cirklens længde til at lande. Vinden f.eks. vil jo ikke følge med rundt, så hvad der starter som en modvind vil i løbet af landingen blive til en sidevind for til sidst måske at blive en medvind – det virker lidt spøjst. Indenfor branchen er start- og landings-beregninger vigtige og vi har svært ved at se, hvordan man kan lave helt præcise beregninger på dette område (pga. vindens variation f.eks.).

Rent orienteringsmæssigt føler vi os heller ikke helt sikre på, at vi som piloter vil være helt trygge ved at foretage en anflyvning. Hvordan orienterer man sig fra 10 kilometers afstand, at man kommer ind med den “rigtige” vinkel?

Selvom vi stiller os skeptiske overfor projektet, så glæder vi os alligevel til at følge forskningen på området. For projektet er det nok væsentligt, at passagererne også vil føle sig trygge ved denne nytænkning af landingsbane-layout – så hvad tænker du? Cirkel-formede landingsbaner? Holder det? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Du kan læse mere om projektet her:

http://www.endlessrunway-project.eu

Ha’ en dejlig dag!

På vegne af spørg piloten og med venlig hilsen

Pilot-teamet på spørg piloten

 

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top