skip to Main Content

Striber på himlen

Q: På en dejlig, skyfri forårsdag i april var vi på cykeltur – og så et jetfly på himlen med den sædvanlige hvide hale af kondens. Klokken var omkring 12 midt på dagen, og flyet fløj mod den sydlige horisont. Men foran flyet så vi en mørkegrå stribe – fra flyet og ned mod horisonten – som en mørk streg, der viste flyets planlagte rute! Kender I nogen, der kan forklare det fænomen?

A: Det er der en ganske naturlig forklaring på. Jeg har selv oplevet det fra jorden flere gange. Den mørke “stribe” foran et fly, er ganske simpelt skyggen fra de contrails, som flyet under visse meteorologiske forhold danner.
Contrails er fagudtryk for den stribe af kondens af primært vanddamp, som den relativt varme luft fra motoren, under højt tryk, danner når denne afkøles og trykket falder. Det er med andre ord præcis den samme proces som når der dannes skyer.
Når solen og observatøren på jorden står under optimale forhold, ser det ud som om flyet følger en mørk stribe. Det er naturligvis synsbedrag; men det ser ud som om flyet flyver i den skygge.

På vegne af Spørg Piloten
Venlig hilsen
Jakob Lønstrup

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top