skip to Main Content

Pilot med plettet straffeattest?

Q: Nu har jeg ligesom læst mig frem til lidt af hvert. Som jeg kan forstå på det, så må man ikke have en plettet straffeattest som pilot, da man skal igennem visse sikkerhedsniveauer/lokationer i lufthaven for at nå ud til flyet, som kræver en ren straffeattest.

Er dette fortsat gældende selvom pletten fjernes fra det private efter x-antal år?

Lad os antage at pletten er ikke længere er tilgængelig for det private efter 3 år, er det så muligt at tage en udannelse derefter? Eller er det muligt at tage en uddannelse selvom ens straffeattest ikke er ren, men med tanken om at den på sigt fjernes/bliver ren?

Hvad er reglerne og hvad er mulighederne hvis man er dømt – er det helt lukket og slukket hvis, man har begået noget kriminelt? Hvis ikke hvad kan man så gøre?

A: Her under et link til de forhold der kan gøre sig gældende når vi som pilot, og for den sags skyld også andre personer med behov for adgang til blandt andet en lufthavns sikre områder også kaldet “airside”, skal i gennem et sikkerheds check ved politiet.

 Da vi ikke kender overtrædelsens karakter, vil det være meget individuelt, men som det kan læses af linket her under, skal der en ret grov overtrædelse af straffeloven til før du som pilot ikke vil kunne få adgang til at arbejde i og ud af en lufthavn. Det er naturligvis en anden sag når din arbejdsgiver kræver ren straffeattest, som du selv kommer ind på.
Til dit spørgsmål om du kan starte med at blive pilot i forventning om at forholdet forsvinder inden du søger arbejde, vil det helt komme an på om du gennem din uddannelse skal have adgang til sikre områder, og igen, overtrædelsens karakter, og omfang. Til det kan vi spekulere i det uendelige, og vil individuelt kun kunne afgøres af myndighederne.
Men det kan sikkert godt lade sig gøre at tage uddannelsen. Der er masser af flyve skoler der har deres uddannelse på den ”ikke sikre del” af en lufthavn, andre mindre pladser kan helt være uden den store sikkerhed, dem har vi masser af i Danmark.Der til skal det nævnes at vi som piloter, kan få adgang til en lufthavn, også de sikre områder, hvis du har et gøremål på pladsen. Kunne være du er landet med dit fly og har overnattet. Dette sker ved forvisning af dit pilot certifikat og ID med billede så som et pas eller kørekort, og for den sags skyld et kort udstedt af den flyveskole du er tilknyttet, eller luftfartsselskab du arbejder ved.
Denne adgang er begrænset og vil normalt foregå under opsyn, altså du vil blive eskorteret.De fleste piloter har et crew ID som før nævnt, udstedt af deres arbejdsgiver. Kortet til en lufthavn er udstedt af myndighederne og af ret praktiske grunde kan vi ikke have kort til samtlige lufthavne vi flyver til, det udstedes som regel kun til den lufthavn vi har vores ”hjemmebase” på, og efter behov til flere hvis det er nødvendigt.

Konkret ville jeg kontakte politiet og simpelthen starte der, og høre om de kan hjælpe med et svar på de forhold der måtte være.

Link til bekendtgørelse

På vegne af:
www.spoerg-piloten.dk & www.propilots.dk
samt med venlig hilsen
Jens Martin Christensen

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top