skip to Main Content

Løn for det flyvende personale

Q: Hej

Vi er igang med en matematikopgave om rejser og fly.
Vi vil derfor spørge om nogle ting:
Hvad tjener en pilot i gennemsnit i timen?
Hvad tjener en stewardesse/steward i timen, og hvor er ombord på flyveren?
Hvad koster det årligt for tjek og reparation af flyvemaskinen?

Med venlig hilsen Signe Og Laura

A: Hej Signe og Laura,

Tak for jeres spørgsmål til Spørg Piloten.

Det er et meget bredt spørgsmål, idet svaret afhænger meget af hvilken type fly, hvor i verden, hvilket selskab, hvor længe piloten har været ansat, erfaring osv. F.eks tjener en pilot alt fra 0,- kr til over en million kr om året. (Der er faktisk folk der betaler for at gå på arbejde, i et forsøg på at få erfaring på en flytype!)

Derudover er piloter typisk månedslønnede, og hvor meget de arbejder afhænger igen af selskabet (det kan være alt fra 200-900 timer om året).

Da I skal bruge det til en matematik opgave, og dermed skal bruge nogle konkrete tal vil jeg forsøge at gøre det simpelt, tage et eksempel (bare vær klar over at det tallene altså kan variere meget) :

Pilotløn (Der er typisk en kaptajn og en styrmand ombord, og kaptajnens løn er væsentlig højere end styrmandens)

Kaptajn : Ca. 1300 kr/time (100.000 kr/måned / 75 timers arbejde)

Styrmand: Ca. 800 kr/time (60.000 kr / måned / 75 timers arbejde)

I alt pilotløn : 2100 kr time

Stewardesse/Steward (Antal afhængig af flyets størrelse, men f.eks. 4 på et typisk fly du vil flyve på til en destination i Europa)

Ca. 300 kr/time x 4 =  I alt stewardesse-løn 1200kr pr time

Vedligeholdese, reperation og eftersyn (Kommer igen an på flytypen, hvor meget den flyver om året og hvor meget den går i stykker uplanlagt)

Ca. 4000 kr/timen – ved f.eks 800 timer årlig flyvning = 3,2 millioner kr

Derudover er der også udgifter til brændstof 5-6000 kr i timen og afgifter for brug af luftrummet 2-4000 kr timen.

Man kunne også sige at det samlet kostede 13-17000 kr i timen.

Håber i kan bruge det, og held og lykke med jeres opgave.

Med venlig hilsen,
Carsten Pedersen

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 2 Comments

 1. Hej
  Jeg overvejer at tage uddannelsen som stewardesse, men jeg ville gerne vide, hvad man ca. Tjener som stewardesse og hvor mange timer man ca. arbejder i løbet af ugen, både som nyuddannet og efter et par år?

  Tusind tak på forhånd 😁

  Mvh
  Chastine

  1. Historisk set har man f.eks. i SAS i de “gamle dage” kunnet tjene rigtig godt (ca 50.000 DKK/ md) på at være kabinechef, men den slags kontrakter/ lønninger er desværre fortid. En startløn i dag som Stewardesse med dansk base for et af de større selskaber er på ca. 20.000 DKK. Dertil kommer tillæg som f.eks. “per diems” som du får når du er væk fra din base. Mange selskaber har også forskellige tillæg som f.eks. salgs-komission og flyvetidstillæg. Efter et par år vil du kunne forvente at være steget i løn specielt hvis du avancerer til at blive kabinechef, men jeg tror ikke mange i branchen, med de “nye kontrakter” er meget over 30.000 DKK per måned.
   De fleste selskaber holder sig til reglerne om 100 blok timer per 28 timer. Blok tid er defineret som den tid flyet bevæger sig ved hjælp af egen kraft, så det vil sige fra man taxier væk fra gaten til man lukker motorerne ned. Din duty tid starter når du checker ind og slutter når du checker ud – så har du fløjet f.eks. 75 timer/ 28 dage kan din duty tid måske hede 128 timer/ 28 dage. Flyselskaberne har typisk en høj og en lav sæson – så du kan forvente at arbejde mere i høj sæsonen.
   Happy landings,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top