skip to Main Content

Skoleprojekt om jagerpiloter

Q: Hej jeg er igang med at lave en skole opgave omkring jagerpiloter.

1. Hvad kræves der psykisk?
2.Hvad skal man være klar til at give afkald på fx i forhold til familie?
3.Hvilke risici er der forbundet med at have været i krig og hvilke konsekvenser kan det få for en selv og ens familie?
4.Hvilke tanker og følelser har man første gang man smider en bombe? Kræver det mod? Hvorfor/hvorfor ikke?

Jeg håber der nogle som kan svare på spørgsmålene.
Tak på forhånd.

A: Hej.

Tak for din mail med nogle spørgsmål vedrørende det at være jagerpilot. Jeg skal her sige, at jeg ikke selv er jagerpilot, men er dog kommet igennem de indledende optagelsesprøver samt gået på Flyveskolen i Flyvevåbenet, så jeg ved, hvad de spørger ind til.

Alle dine spørgsmål er jo meget individuelle og derfor svære at svare generelt på. Det er jo vidt forskelligt fra person til person, hvordan man tackler stressende situationer samt hvad man tænker og føler omkring det at udføre sit job. Men sikkert og vidst er det i hvert fald, at der kræves en meget stærk psyke. Derfor skal man til optagelsesprøverne også skrive sin livshistorie, samt svare på en masse spørgsmål om netop det man kan blive sat til – nemlig at slå ihjel. Alle disse svar man så skriver, kommer omkring en psykolog som nærlæser disse og bagefter kommer man til personlig samtale ved en sådan psykolog. Derudover skal man også arbejde sammen i grupper om at udføre nogle opgaver, som psykologerne har udtænkt – netop for at se, hvordan du tackler stress og hvordan du træffer dine valg.

Det er svært at sige, hvad man skal give afkald på, for det er igen helt individuelt. Dem fra mit hold, som kom videre og den dag i dag er jagerpiloter i Flyvevåbenet, er flyttet til Kolding, for at være i nærheden af Skrydstrup, hvor de danske F16 holder til. Der kan det jo ske, at man “giver afkald på” at bo der, hvor man vil i stedet for der, hvor det er praktisk. Men det gælder jo for alle jobs. Egentlig tror jeg, at man giver afkald på lidt det samme som en civil pilot – nemlig at du ikke altid kan være sikker på, at du er hjemme til højtiderne, fødselsdage osv.

Der er lavet mange film om tilbagevendte krigsveteraner, men dog ikke om jagerpiloter. Jeg ved ikke om det er den samme belastning at være jagerpilot, som at være “normal” soldat, men sikkert er det vel, at man som soldat har krigen noget mere inde på livet end ved at flyve flere kilometer over den?! Dermed ikke sagt at det skulle være nemmere at trykke på “bombeknappen” end på aftrækkeren, men igen er det helt individuelt, hvordan man har det med dette. Netop dette spørgsmål bliver man også spurgt rigtig meget ind til under optagelsesprøven – både det med at man selv skal slå ihjel, men også at man jo er i krig og der selvfølgelig er en meget større risiko for ikke at komme hjem igen, end hvis man arbejdede ved kassen i Netto.

Kræver det mod at smide en bombe? Hmm jeg ved ikke, om jeg vil kalde det mod, men sikkert er i hvert fald, at man skal have det gennemtænkt meget nøje, INDEN man sidder i situationen, for ellers kan man ikke udføre sit job (som man jo også har været igennem mange optagelsesprøver, screeninger af psykologer osv for at finde ud af) Det synes jeg, er op til dig og hver enkelt hver i sær, om man vil kalde det mod, men Flyvevåbenet har som sagt gjort sit, for at sikre sig, at man er den helt rette og at man kan holde til det rent psykisk.

Håber denne mail gav dig nogle svar, selvom det bestemt ikke er sort/hvidt og det derfor for mig, er svært at give et generelt svar på.

Med venlig hilsen,
Simon A. Schmidt

Kommentarer

kommentarer

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top