skip to Main Content

Pilot uddannelse – er der job når jeg er færdig?

Q: Jeg drømmer om at blive pilot, men er bange for at der ikke er et job til mig når jeg er færdig… Derfor tænker jeg på at tage uddannelsen gennem forsvaret, da jeg så er sikret job i 12 år, med fin løn og at jeg derfor bagefter har en bedre chance for job, da jeg har meget erfaring. Tror du dette er tilfældet? Vil det være en fordel at have været pilot i forsvaret, når man skal ud at kigge efter job hos et selvskab efterfølgende?

A: Tak for dit spørgsmål.

Det er med god grund at du nøje bør overveje en karriere i luftfart. Personligt finder jeg det svært at anbefale denne branche netop på grund af den store uddannelses investering (ca 1 million inkl typerating) og efterfølgende job usikkerhed. Selv hvis du er heldig at komme i job, så har branchen over de sidste par år gennemgået en udvikling hvor arbejdsvilkår, herunder løn er blevet forværret.

Det er vigtigt at du også overvejer hvorledes et fremtidigt familieliv ville kunne fungere og at du er indstillet på at du kommer til at få job i udlandet og muligvis aldrig kommer til at arbejde i dk. Hvis du virkelig føler at du er så bidt af branchen at du er villig til at satse hele butikken (dit liv) på drømmen så får du brug for masser af gå på mod og en god portion held.
Mange er blevet fascineret af branchen og tager du til et informations møde på en flyveskole bliver du det sikkert også. Jeg vil ikke fraråde dig at gøre det, men hav for øje at en flyveskole har en interesse i at du tager uddannelsen og jeg vil altid være meget skeptisk med løfter omkring samabejdsaftaler med fly selskaber, forventninger om kommende “store pensions årgange” og kommende mangel på piloter etc.

Vedr. din ide om at starte i forsvaret… Nu har jeg selv været der og det er ikke noget man “bare” lige vælger. Udvælgelsen til pilot i forsvaret er meget hårdere end til civil pilot og igen bør du overveje hvilke konsekvenserne det medfører for dit fremtidige familie liv. Det danske forsvar har også ændret sig meget… Der er i dag meget få muligheder for hvilke baser du kan flyve ud af og Danmarks politiske engagement i verdens brændpunkter har betydet at forsvarets piloter ofte er udsendt i mange måneder ofte med kort varsel. Det er noget du må tage stilling til udover det at være “soldat”.

Den militære uddannelse har altid nydt respekt i civil luftfart og der vil blive set positivt på din erfaring. Der gives også lidt “kredit” for din erfaring når det kommer til at tage civil pilot certifikat hvis du vælger at forlade forsvaret efter end kontrakt. Dog er det ikke sådan at du bare lige kan skifte over… Det kræver fuldt teori pensum og stadig en del flyvning og der vil være en del udgifter for dig i forbindelse med et skift til civil flyvning.

Alt i alt så vil jeg på det kraftigste anbefale dig at træffe et velinformeret valg før du overvejer denne branche. Når først du har betalt for en civil pilot uddannelse vil de fleste finde det nærmest økonomisk uoverskueligt at skifte karrierevej.

Vi er endnu endnu ikke færdig med produktet, men vi overvejer at tilbyde karriere rådgivning, networking, interview forberedelse, coaching samt introduktion til branchen. Hvad det kommer til at koste er ikke fastsat. Hvis du er i interesseret kan jeg notere din email og kontakte dig når vi er klar med mere info?

Med venlig hilsen og på vegne af spørg piloten
Søren

Kommentarer

kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top