Da jeg nu har fået afløb for min vrede, skal du naturligvis have svar på de spørgsmål, som, upåagtet af baggrunden herfor, rent faktisk har noget med flyvning at gøre.
Påstanden om, at en fly kun kan flyve i en lige linje er grotesk. Naturligvis kan vi flyve så vi følger jordens krumning. Din ven bygger sine ‘teorier’ som så mange andre sammensværgelsesfantaster på en helt fraværende viden om aktuelle forhold.
Et fly flyver i en given højde over jordoverfladen med reference til trykket ved havoverfladen i noget kaldet standardatmosfæren. 1013,25 hPa. Forestil dig en flyvetur fra Oslo til Rom. Af flyvelederne bliver vi tildelt et flyveniveau på 38.000′ over standardisobaren, kaldet Flight Level 380. Teoretisk vil flyet så flyve i 38.000′ hele vejen til Rom. Men verden er dynamisk og det atmosfæriske tryk er ikke konstant. På den pågældende dag er trykket i Oslo 1025 hPa, i nordtyskland 1033 hPa og i Rom 993 hPa. Da vores højde til referencen er konstant 38.000′ betyder det faktisk, uden at komme en hel masse ind på detaljerne, at flyets sande højde over havoverfladen ved Oslo er 38.360′, over nordtyskland 38.600′ og over Rom 37.400′.
Dette justerer piloterne under flyvning. Eller det vil sige, det gør autopiloten. Vi sørger simpelthen for at holde 38.000′ på vores højdemåler. At den sande højde så varierer alt efter tryk og temperatur er ligegyldigt, da alle andre fly flyver efter den samme reference.
Der er en pilotjoke, der går på en Airbus A340-300, som ikke er berømt for at have alt for meget pust ud af motorerne, at den kun stiger fordi jorden er rund. Det er naturligvis en joke.
Fra normal flyvehøjde for kommerciel trafik, omkring 33-41.000′, er det meget svært at se ordens krumning. Jorden er en (tilnærmelsesvis) kugle, og således 360 grader rundt. Hver grad er 60 sømil, eller godt 110 km. I 11 km højde (36.000′) ændrer vi således perceptionen af horisonten med 1/10 grad, eller ét bueminut. Med andre ord, der er rent faktisk ikke den helt store forskel på den horisont, du kan se fra jorden og den vi ser fra cockpittet.
Dertil kommer at luften i Europa og tilsvarende breddegrader ofte er diset, og det er det, der primært gør, at vi ser horisonten som en ret linje; krumningen bliver lidt grumset. Højt mod nord er luften ofte mere klar, og der kan man godt skimte jordens krumning fra almindelig flyvehøjde, dog kun meget svagt.
Militærfly som U-2, SR-71, og den civile Concorde fløj meget højere, hhv 70, 80 og 60.000′ Her kunne de både se mørket i den yderste del af atmosfæren samt tydeligt jordens krumning.
Det skulle også gerne forklare hvad din ven kan eller ikke kan se på billederne samt hvorfor vi ikke har nogle billeder fra cockpittet, der viser krumningen.
NASA, hjernevask og falske billeder? Jaja……
Din ven trænger til noget frisk luft. Tag ham med til stranden. Der vil man ofte kunne se skibe langt ude på havet, hvor kun sejlet kan ses, eller kun masterne og bygningen. Det skyldes jordens krumning – det var sådan de gamle grækere fandt ud af, at jorden er rund.